Visoka delegacija iz Hrvatske u Kataru

Prije puta Čačić je izjavio da se nada konkretnijim dogovorima (Reuters)
Prije puta Čačić je izjavio da se nada konkretnijim dogovorima (Reuters)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je u nedjelju doputovao u posjet Kataru, svečano je otvorio hrvatsku ambasadu u glavnom gradu Dohi, prvu u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva.

“Ovo je važan dan jer otvaramo novu stranicu u našim odnosima … postoje sve pretpostavke da naša suradnja bude uspješna”, rekao je Josipović.

“Ovdje je veliko hrvatsko izaslanstvo koje će razgovarati o razvoju suradnje s Katarom i siguran sam da se u Zagreb nećemo vratiti bez važnih i vrijednih rezultata”, rekao je Josipović.

Okupljenima se obratila i šefica diplomatije Vesna Pusić, naglasivši u svom govoru da je otvaranje ambasade “potez kojim Hrvatska želi prema prijateljskom Kataru otvoriti nove kanale komunikacije još intenzivnije nego do sada”.

“Ovo je poseban trenutak za nas jer Hrvatska u teškim vremenima pokazuje da prepoznaje mogućnost razvoja, napretka i novih zajedničkih projekata, a ne samo štednje”, rekla je Pusić. “Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva”, dodala je.

Nove investicije

Hrvatska je Katar dosad pokrivala iz ambasade u Egiptu, a prvi hrvatski ambasador u Dohi je Tomislav Bošnjak.

Hrvatsku delegaciju u Kataru, uz Josipovića i Pusić, čine i vicepremijer i ministar privrede Radimir Čačić, a cilj im je izboriti se za investicije koje su prije nekoliko godina nuđene Hrvatskoj, ali je ona to tada odbila, javile su agencije.

Katarski vođa Hamad bin Khalifa Al Thani tada je pokazao interese za saradnju s Hrvatskom, ali rezultata nije bilo.

Kako pišu mediji, nakon što ga je bivši premijer Ivo Sanader odbio, katarski vođa sagradio je LNG terminal u Italiji, ali nije odustao od otoka Krka.

Imao je namjeru ulagati i u brodogradilišta, postrojenje tečnog gasa u luci Ploče, ali i pored susreta s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, nije bilo značajnijeg priliva arapskog kapitala u Hrvatsku.

Konkretni dogovori

Prije puta Čačić je izjavio da se nada konkretnijim dogovorima, a među najvažnijima je projekt LNG terminala na Krku čija bi gradnja trajala tri do četiri godine.

Troškovi bi bili 600 miliona eura za izgradnju terminala, a za gasnu elektranu još 500 miliona.

“Njihove ekipe su bile ovdje, projekti su bili spremni, prošlo je skoro 10 godina, a ništa se nije dogodilo. Nadam se da će ovaj put biti drugačije”, rekao je Čačić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO