Schulz: Pronaći ‘krijumčare’ azilanata

Vizna liberalizacija podsticaj da se izvrše reforme u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, tvrdi Schulz (AFP)

Dok Evropska unija raspravlja o ukidanju vizne liberalizacije za balkanske zemlje, prvenstveno za Srbiju i Makedoniju, ali i Albaniju i BiH, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je izjavio da se moraju pojačati napori kako bi se pronašli ‘krijumčari’ kao što su turističke agencije ili prijevoznici.

“Sa viznom liberalizacijom istovremeno je uveden i mehanizam nadgledanja kako bi se mogla procijeniti djelotvornost svih mjera i reformi obećanih tokom dijaloga o viznoj liberalizaciji.

Evropska komisija je s tim u vezi nedavno objavila opširan izvještaj. Parlament trenutno u okviru nadležnog odbora razmatra mehanizam za ukidanje vizne liberalizacije i o tome vodi pregovore sa Vijećem ministara”, kazao je Schulz.

Predsjednik EP-a je za Deutsche Welle rekao da je za Evropski parlament vizna liberalizacija za građane balkanskih zemalja jedna od jasnih prednosti u okviru evropskih integracija i predstavlja jasan podsticaj da se izvrše reforme u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, ali da balkanske zemlje mogu uraditi još mnogo toga kako bi spriječile zloupotrebe.

“Zaista se može uraditi još mnogo toga kako bi se spriječila zloupotreba. Moraju se pojačati napori kako bi se pronašli ‘krijumčari’ kao što su turističke agencije ili kompanije za prijevoz. Isto tako se mora poboljšati kontrola na graničnim prijelazima, prilikom izlaska iz zemlje. Također se mora poboljšati i podrška manjinama kao što su romske zajednice”, smatra Schulz.

‘Ispuniti kriterije’

Prije nekoliko sedmica predstavljen je izvještaj Evropske komisije o napretku. Vijesti iz tog izvještaja su za Srbiju, Makedoniju i Albaniju bile dobre.

“Izvještaji komesara (Štefan) Fulea su za Albaniju, Makedoniju i Srbiju bili pozitivni. Smatram da sada nema svrhe nagađati o datumu pristupa ovih zemalja. Jasno je da pomenute zemlje imaju evropsku perspektivu. Kako bi mogle pristupiti EU, moraju ispuniti kriterije koji su poznati i isti za sve: Kopenhagenske kriterije, istakao je Schulz.

On je objasnio da to znači da moraju imati vladavinu prava, poštovati ljudska i građanska prava, poštovati i štititi manjine, imati funkcionalnu tržišnu privredu i preuzeti zakone EU.

“Bez ispunjavanja ovih kriterija, ne može biti pristupa. Albanija, Makedonija i Srbija su međutim na dobrom putu”, zaključio je predsjednik EP-a.

Izvor: Agencije