Pajtić: Srbija mora poštovati Vojvodinu

Pajtić: Snažna ekonomska kriza proizvodi ekstremnu desnicu (Pixsell)

Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je u nedjelju da će Srbija morati poštovati činjenicu da Vojvodina postoji, jer ekstremni zahtjevi za ukidanje ove pokrajine mogu prouzrokovati drugi ekstremni zahtjev za njenom nezavisnošću.

“Mislim da te poruke ni političke grupacije koje ih upućuju nemaju značajan uticaj u javnosti, ali one pridonose atmosferi nepoverenja unutar države. One, svakako, za posledicu mogu da imaju i jačanje ideja o nezavisnosti. To je prosto prirodna reakcija, jer jedna ekstremistička inicijativa proizvodi drugu”, ocijenio je on u intervjuu novosadskom Dnevniku povodom kampanje za ukidanje autonomije Vojvodine, koju je u oktobru pokrenuo nacionalistički pokret Dveri.

‘Ogroman doprinos’

Komentirajući te ideje, Pajtić je ukazao na to da snažna ekonomska kriza proizvodi ekstremnu desnicu, poput pokreta za bolju Mađarsku Jobbik ili Zlatne zore u Grčkoj.

“Ovako teška vremena u socijalnom smislu uvek pogoduju ekstremnim političkim opcijama, i desnim i levim”, kazao je Pajtić.

Ukazujući na to da Srbija mora poštivati činjenicu da Vojvodina postoji, Pajtić je podsjetio i na ocjene evropskih dužnosnika da je Srbija kao država dužna poštivati svoje propise i svoj Ustav.

“Srbija mora da poštiva činjenicu da Vojvodina postoji i da čini gotovo trećinu stanovništva i teritorija Srbije i da daje ogroman doprinos i u ekonomskom i u svakom drugom smislu celoj zemlji”, istaknuo je Pajtić i sugerirao kako će Srbija morati promijeniti svoj ustav do momenta priključenja Evropskoj uniji (EU), jer za te promjene sada ne postoji politička volja.

Na potrebu promjene Ustava Srbije ukazao je ranije i dužnosnik Saveza vojvođanskih Mađara Sandor Egeresi.

On je na konferenciji za novinare u subotu istakao da “Srbiji treba evropski ustav, koji će urediti pitanje statusa Vojvodine”.

Egeresi je istaknuo da se ne poštivaju ni trenutna Ustavom zagarantirana prava pokrajine, a da neke državne institucije nastoje i dalje sužavati ovlasti Vojvodine.

On je rekao da Srbiji treba evropski ustav, “koji će urediti i pitanje statusa Vojvodine unutar Srbije i pitanje eventualnog utemeljenja novih regija i jačanje lokalnih samouprava”.

Plašenje javnosti u Srbiji

“S druge strane, javnost u Srbiji se plaši nekakvim izmišljenim vojvođanskim separatizmom”, kazao je Egeresi i ocijenio da se hitno mora zaustaviti ekonomsko propadanje ove pokrajine.

Istovremeno, Egeresi je rekao da njegova stranka SVM ne podupire ideju federalizacije Srbije, već se zalaže “za široku autonomiju Vojvodine, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, pravom na imovinu i na izvorne prihode”.

Nacionalistički pokret Dveri sredinom oktobra pokrenuo je, prvo u Beogradu, a nekoliko dana kasnije i u Novom Sadu, kampanju za ukidanje autonomije Vojvodine, ocjenjujući da autonomija ove pokrajine Vojvodine “nije samo politički loša za njene građane nego i ekonomski, jer predstavlja nepotrebno dupliranje birokratije i administracije”.

Izvor: Agencije