Muke s plaćanjem putem interneta u Srbiji

Plaćanje putem interneta u Srbiji nije jednostavno. No, do kraja godine trebalo bi da bude izmijenjen Zakon o deviznom poslovanju, koji je do sada kočio slobodno poslovanje putem interneta.

Očekuje se lakši dolazak kompanija koje omogućavaju plaćanje online.

Svakog dana nekoliko hiljada ljudi u Srbiji ide u kupovinu uz pomoć internet limuna. “Sajt limundo jedan je od retkih koji građanima Srbije daje mogućnost internet trgovine”, izvještava Marko Subotić. 

Olga Mirković Maksimović, izvršna direktorica Limundo, kaže: “Na svaka dva minuta se proda knjiga putem našeg servisa”.

Liberalizacija poslovanja

Ova vrsta kupovine ipak ne funkcioniše kao u nekim drugim državama.

Umjesto da se plaćanje odvija putem interneta, građani Srbije moraju da stoje u redovima u poštama ili bankama, kako bi popunili uplatnicu za naručenu robu. Ova praksa uskoro bi trebalo da se promijeni, jer država namjerava da donekle liberalizuje devizno poslovanje.

Mlađan Dinkić, ministar finansija, kaže: 

“Zakon će omogućiti svima koji žele da dođu u Srbiju da se vrše transakcije plaćanja putem interneta.”

Potpune liberalizacije deviznog plaćanja ipak neće biti, jer će Zakonom o deviznom poslovanju građanima Srbije i dalje biti zabranjeno da otvaraju račune u inostranstvu. To su tražile Narodna banka Srbije i MMF.

“Privatna lica neće moći da imaju svoje račune u inostranstvu sve dotle dok Srbija ne postane snažnija zemlja u pogledu razvoja izvoza, dok ne zatvori probleme u platnom bilansu. Nakon toga će biti izvršena komplatna liberalizacija”, objašnjava Dinkić.

U Centralnoj banci smatraju da ta zabrana ne predstavlja nikakav problem za dolazak servisa koji i dalje nisu prisutni na ovom tržištu, poput Paypala, jer se plaćanja i naplate vrše preko namjenskih računa ovog servisa, a ne preko računa rezidenata kod strane banke.

U Limundu smatraju da će izmjenama zakona o deviznom poslovanju biti napravljen veliki korak naprijed za e- trgovinu u Srbiji. Ipak, problem je na drugoj strani.

Olga Mirković Maksimović, izvršna direktorica Limunda, smatra: “Suštinske barijere za razvoj e -trgovine, osim mentalnih, ne postoje.”

Pasivne i banke

Nije pasivna samo birokratija kada je u pitanju e- trgovina, već i same banke koje bi svojim klijentima trebalo da daju mogućnost da posluju putem interneta.

Dejan Restak, savjetnik u ministarstvu finansija, kaže:

“Trenutno imamo samo jednu banku u Srbiji koja nudi tu vrstu usluga, iako ne postoje dobri razlozi da i druge banke ne ponude istu stvar i da ponude konkurentnost na tom tržistu platnih usluga.”

Prema informacijama ministarstva finansija, Paypal bi Srbiju u svoj sistem trebalo da uvrsti u prvom kvartalu naredne godine, u grupi zemalja među kojima će biti još i Crna Gora i Makedonija. 

Izvor: Al Jazeera