Dačić: Osam članica EU za uvjetni datum

Dačić: Korak unaprijed u odnosu na atmosferu i pritiske iz prethodnih godina (Tanjug)

Srbijanski premijer Ivica Dačić očekuje da će osam država članica Europske unije poduprijeti inicijativu da Beograd u martu 2013. dobije uvjetni datum pregovora sa EU, javili su u nedjelju mediji u Beogradu.
 
“Osam zemalja EU, na inicijativu Švedske i Italije, poduprlo je ideju da Srbija čim prije, možda već u martu, dobije uslovni datum za početak pregovora s Evropskom unijom”, izjavio je Dačić Televiziji Pink.
 
On je rekao da je “osam članica EU-a na sastanku prošle sedmice ocijenilo kako Srbija tu podršku u procesu evrointegracija zaslužuje svojim konstruktivnim pristupom” i da je “to rezultat promijenjene slike o Srbiji koja sada postoji”. 

“Da li će one to uspjeti, vidjećemo, ali je u svakom slučaju to korak unaprijed u odnosu na atmosferu i pritiske koje smo imali prethodnih godina”, rekao je Dačić.

Novi sastanak u decembru
 
 On je nagovijestio da će se sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem ponovo sastati u prvoj polovini decembra.
 
“Sastanak bi trebao biti održan prije sastanka Evropskog vijeća, prije ili nakon 10. decembra, ali svakako u prvoj polovini narednog mjeseca”, rekao je Dačić i istaknuo da je “prethodna vlada Srbije parafirala teške sporazume” koje je naslijedila nova vlast u Beogradu. 

 S druge strane, kaže Dačić, koncepcija odbacivanja pregovora “ne vodi ničemu i udaljava cijelo Kosovo od Srbije”.
 
 On je istaknuo kako “Srbija želi razgovarati o suštinskim pitanjima”, ali da “u tom konstruktivnom pristupu niko ne može očekivati od premijera Srbije da prihvati nezavisnost Kosova”.
 
“Možemo se kretati u okviru onoga što je prethodna vlada potpisala ili sve to odbaciti, što bi nas vratilo nekoliko koraka unazad”, rekao je Dačić.
 
Dačić i Thaci do sada su se dva puta u posljednjih mjesec dana sastali u Bruxellesu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton – prvi put 19. oktobra, a taj susret su pozdravile i Sjedinjene Države kao korak prema normalizaciji odnosa.
 
Nakon njihovog drugog susreta 7. novembra i zajedničke radne večere s Ashton srbijanski je premijer rekao da je “učinjeno nekoliko koraka naprijed”.

Izvor: Agencije