Hrvatski izvoz stagnira

Hrvatska, jedna od država sa spiska Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sve više uvozi, dok joj izvoz stagnira.

Time su posebno nezadovoljni izvoznici, koji traže pomoć Vlade i veći angažman poslovnih banaka, izvještava iz Zagreba novinarka Al Jazeere Ivana Brkić.

Mašine zagrebačke kompanije Naše Klasje svakog dana proizvedu 1,8 tona kilograma tjestenine. Jedna trećina put pronađe u izvozu.

Najviše u zemljama regije, ali odnedavno i u državama Evropske unije (EU). U vremenima globalne ekonomske krize, i ova tjestenina traži nova tržišta.

“Padom broja zaposlenih, djelomično je pala i naša prodaja, pogotovo na tržištima u Hrvatskoj i susjednim tržištima. Zato smo se i orijentirali da izvozimo više u EU, na zapad EU”, kazala je Marina Šimunić iz Našeg Klasja.

Izvoz na zapad

Zapadu se okrenuo najveći broj hrvatskih izvoznika. U prvih osam mjeseci u zemlje EU izvezeno je roba u vrijednosti 3,6 milijardi eura. Od zemalja regije, najviše u Bosnu i Hercegovinu, 776 miliona eura.

Ukupno, hrvatski izvoz je u osam mjeseci dosegao oko šest milijardi eura.

Izvoznici su najčešće nezadovoljni potezima Vlade i poslovnih banaka, koje, kažu, ne žele finansirati njihove projekte. No, ima i drugih problema, poput manjka kvalitetnog proizvoda.

Predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika (UHI) Darinko Bago je rekao: “Hrvatska u tehnološkom smislu zaostaje za svijetom i za susjednim zemljama”.

Probleme izvoznika satima je slušao ministar finansija Slavko Linić. Privrednicima je obećao pomoć kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR), te smanjenje zdravstvenih doprinosa na sedam posto. No, zahtjevima za devalvaciju kune neće udovoljiti.

Rusko tržište

“Promjena u tečaju za 2013. godinu neće biti, jer Vlada pokušava podići vašu konkurentnost cijene rada”, poručio je Linić izvoznicima.

Ulaska u EU iduće godine pribojavaju se mnogi hrvatski izvoznici. Ekonomistica i direktorica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek u tome vidi veliki izazov.

“Trebala bi nas držati euforija, no mi smo, nažalost, snuždeni. Zašto smo snuždeni? Jer mislimo da nemamo što ponuditi”, ocijenila je Švaljek.

Snuždeni, pak, nisu mnogi hrvatski izvoznici koji otkrivaju rusko tržište. Ove godine hrvatski izvoz u Rusiju dosegao je 246 miliona eura.

Možda to i nije puno. No, ipak je porast od 83 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Izvor: Al Jazeera