Budimir postupio u skladu s Ustavom FBiH

Odlukom Suda je utvrđeno da je predsjednik Federacije BiH nadležan za donošenje odluke o razrješenju bez prethodne saglasnosti premijera (Al Jazeera)

Ustavni sud bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine donio je odluku da je predsjednik Federacije Živko Budimir postupio u skladu s Ustavom Federacije u slučaju razrješenja federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Desnice Radivojevića.

Odlukom Ustavnog suda je utvrđeno da je predsjednik Federacije nadležan za donošenje odluke o razrješenju bez prethodne saglasnosti premijera.

Sud je donio ovu odluku na zahtjev o rješavanju spora između Budimira i federalnog premijera Nermina Nikšića u vezi s ostavkom Radivojevića.

U junu je, na sjednici federalne Vlade, Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine zatražila smjenu nadzornih odbora u šest javnih preduzeća.

Međutim, njihova odluka ne bi dobila podršku da nisu osigurali još jedan glas, i to ministra iz Stranke demokratske akcije (SDA) Desnice Radivojevića.

Tada je SDA aktivirala bjanko ostavku Radivojevića, i zajedno s Hrvatskom strankom prava (HSP) Bosne i Hercegovine i Narodnom strankom Radom za boljitak (NSRzB) napustila sjednicu Vlade.

Sporna smjena

Je li Radivojević podnio ostavku kao izraz njegove lične volje ili ga je njegova stranka, koja smatra da ima pravo na njegov mandat, smijenila, bilo je početno i glavno pitanje na raspravi pred Ustavnim sudom Federacije.

Tako je Ustavni sud u utorak utvrdio da pismena ostavka data političkoj stranci nema pravnu snagu u organima vlasti u Federacije.

Također, ostavio je mogućnost Radivojeviću, koji smatra da mu je povrijeđeno pravo osporenom odlukom predsjednika Federacije, da podnese zahtjev za rješavanje spora pred Ustavnim sudom, kao i mogućnost Budimiru da u okviru svojih ovlasti preispita odluku o prihvatanju ostavke.

Iz Ustavnog suda je saopćeno i to da se obustavlja postupak po Budimirovom zahtjevu za rješavanje spora s premijerom Federacije, iz razloga što je taj zahtjev povučen na javnoj raspravi održanoj 29. augusta.

Predstavnici obje stranke u sporu istakli su da će poštivati Ustav i zakone.

Spor zbog Radivojevićeve ostavke počeo je 22. juna, što je bila kulminacija ranije započete promjena parlamentarne većine u Federaciji.

SDPBiH je krajem maja izašao iz koalicije sa SDA, HSPBiH i NSRzB-om te formirao novu koaliciju sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine i HDZ-om 1990.

Izvor: Agencije