Na bh. izborima 5,5 posto nevažećih listića

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Branko Petrić izjavio je u ponedjeljak da je tokom lokalnih izbora u nedjelju na nivou Bosne i Hercegovine registriran veliki broj nevažećih glasačkih listića, bilo da su prazni ili da su na drugi način nevažeći, te da na nivou države takvih listića ima blizu 5,5 posto.

Općina s najvećim brojem nevažećih listića je Neum i ima čak 25 posto nevažećih listića, a potom slijede Grahovo sa 13 posto, Čapljina i Bosanki Brod s blizu 10 posto, 9,5 posto nevažećih listića ima u općini Donji Vakuf, a blizu osam posto nevažećih listića imaju općine Drvar, Prijedor, Laktaši, Derventa…

“CIKBiH će ovim činjenicama pokloniti dužnu pažnju te ispitati razloge ovakve pojave”, kazao je Petrić na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenosi Fena.

Kada su u pitanju nepotpuni i preliminarni rezultati CIKBiH po političkim strankama, rečeno je da je od 138 načelničkih mjesta Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila 34, Srpska demokratska stranka (SDS) 25, te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) 18 načelničkih mjesta.

Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) Bosne i Hercegovine pripalo je 13 načelničkih mjesta, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Bosne i Hercegovine 11, HDZ-u 1990 tri načelnička mjesta, po dva načelnička mandata pripala su Demokratskom narodnom savezu (DNS) i Savezu za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, a 30 drugih političkih subjekata osvojili su po jedno načelničko mjesto.

Čeka se blizu 50.000 glasova

U rezultate nisu uvršeni glasovi 10.709 osoba koje su imale pravo glasanja u odsustvu, 37.359 glasova osoba koje su svoje pravo glasa ostvarile putem pošte, blizu 2.000 glasova prikupljenih od 162 mobilna tima, kao i 1.521 glasački listić birača koji su glasali nepotvrđenim glasačkim listićima, zbog čega iz CIKBiH upozoravaju na to da rezultati mogu biti promijenjeni.

Petrić je podsjetio da u Mostaru nisu održani lokalni izbori, a da se u Brčkom ne bira načelnik direktno na ovaj nego na posredan način.

Za Skupštinu Brčko distrikta je obrađeno 54 posto glasačkih mjesta i rezultati stranaka koje su prešle cenzus od tri posto su: Koalicija SNSD-DNS 16 posto, SDS 15 posto, Koalicija Socijalistička Partija (SP) – Demokratska partija (DP) – Partija penzionera 11 posto, SDPBiH 9,6 posto, HDZBiH 9,5 posto, Hrvatska seljačka stranka (HSS) 6,8 posto, SBBBiH 6,7 posto, SDA 6,34 posto, Partija demokratskog progresa (PDP) – Srpski narodni savez (SNS) 6,33 posto i Stranka za Bosnu i Hercegovinu 4,2 posto.

Govoreći o prigovorima CIKBiH, članica ovog tijela Irena Hadžiabdić kazala je novinarima da je CIKBiH primio 16 prigovora u njenoj nadležnosti, a općinske izborne komisije (OIK) primile su 80 primjedbi koje se tiču povreda na biračkim mjestima i tokom brojanja ili kršenja izborne šutnje.

Više profesionalaca

“Veći broj prigovora pristigao je u OIK iz Vlasenice, Gradiške, Srebrenice, Trnova, Banja Luke, Novog Sarajeva, Rudog i Prijedora, a odnose se i na rad izborne administracije i na povrede s glasačkim materijalom, kao i na povrede pri dobijanju volje birača”, istaknula je ona.

Međunarodni posmatrači ocijenili su u ponedjeljak da su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini protekli regularno, ali istodobno sugeriraju promjene izbornog zakonodavstva, dok iz političkih stranaka stižu naznake o novim pregovorima kojima će se rješiti kriza vlasti na državnom i nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvjestiteljica mnogobrojnog posmatračkog tima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope (VE) Amy Koopmanschap izjavila je kako su izbori provedeni zakonito i prema međunarodnim standardima, prenosi Hina.

Potvrdila je kako su zapažene manjkavosti koje bi valjalo otkloniti, a odnose se na ulogu posmatrača političkih stranaka i komplicirani sistem glasanja za one koji ne žive u općinama u kojima imaju prebivalište.

“Potrebno je više profesionalnih i iskusnih službenika za provođenje izbora, a manje utjecaja političkih stranaka”, kazala je Koopmanschap.

Izvor: Agencije