Zagreb: Skup o statusu Srba bez ministara

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je ministre hrvatske Vlade na sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu posvećenu pitanju srpske manjine u Hrvatskoj.

Međutim, nije ispalo kako je zamišljeno, jer sjednici nisu prisustvovali ministri, ni glavni predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

S ostalim predstavnicima srpskih udruga i stranaka u Hrvatskoj, razgovarao je o problemima s kojima se srpska nacionalna manjina susreće.

Iako se nisu usaglasili o svim problemima, istakli su da su trenutno najveći problemi dvostruki kriteriji kod otkupa nekretnina, neravnopravna suđenja za ratne zločine i diskriminacija u zapošljavanju.

“Obnova je proces koji u Hrvatskoj nikada neće biti završen.  Obnova traje i traje i na nekim je mjestima totalno promašena. Nema naseljenih ljudi, kuće su prazne”, rekao je Nenad Vlahović iz Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj.

Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a, rekao je da  “suđenja i dalje karakterizira nestručnost i pristranost cijelog pravosudnog aparata”.

“Drugačiji su kriteriji kada se radi o zločinima koje su počinili Srbi, a koje su počinili Hrvati. Drugačije se sudi kada su Srbi žrtve, a drugačije kada su Hrvati žrtve.”

‘Vlada bojkotira Josipovića’

Veljko Džakula, kojeg nazivaju Josipovićevim Srbinom, nakon što se pojavio u Kninu na proslavi godišnjice vojne operacije Oluja, prisustvovao je sastanku.

Kako je za Al Jazeeru kazao novinar Novog lista Ladislav Tomičić, Pupovac je, po njegovom mišljenju opravdano odbio poziv.

Josipović i Pupovac nisu se pomirili nakon nedavnog otvorenog sukoba.

Josipović tvrdi da je povod svađi bio dolazak drugog predstavnika Srba na obilježavanje Oluje u Knin, dok Pupovac misli da je Josipovića naljutio list Novosti, koji je preispitivao njegovu ulogu u aferi oko bogaćenja autorskim pravima.

“Nakon onakog napada Josipovića na Pupovca koji se desio ljetos naravno da predstavnik srpske manjine nije otišao”, kazao je Tomičić.

On je dodao da “Vlada bojkotira gospodina Josipovića, ali čini mi se samo na ovom pitanju. Pitanje odnosa sa srpskom manjinom je nešto što je vrlo osjetljivo i premijer Milanović očito s tim ne želi imati posla.”

“Gorući je problem romske manjine u Međimurju. Roditelji hrvatske djece ne daju romskoj djeci da idu u školu. To je bio ozbiljniji problem i ozbiljniji povod za ovakav jedan sastanak”, kazao je Tomičić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO