Skoplje: Žustra rasprava o povjerenju Vladi

U makedonskom Parlamentu u petak se raspravlja o povjerenju Vladi premijera Nikole Gruevskog i to na zahtjev opozicionih socijaldemokrata.

Kao glavni razlog za pad Vlade koju čine makedonska stranka VMRO DPMNE i albanska DUI navode namještene međuetničke incidente koji pridonose rastu popularnosti tih dviju stranaka, ali u isto vrijeme ugrožavaju stabilnosti države.

Kritiziraju Vladu i zbog neprekidnog zaduživanja za društvu nepotrebne projekte poput historijskih spomenika.

Na sjednici se čuju međusobna optuživanja.

“Demokratska partija Menduha Thacija napala je DUI  da nije zainteresovana za Albance, već kako će biti podijeljeni tenderi”, javila je reporterka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska.

Nešto ranije, javila je da se “rasprava se odvija u konstruktivnom tonu, mada opozicija koristi sve da napadne vladajuću koaliciju.”

Naša novinarka je navela i da je lider DUI-a Ali Ahmeti napao socijademokrate da vode opasnu retoriku.

Kako informiraju iz političkih partija, premijer Nikola Gruevski se treba obratiti pred poslanicima u 23,20 sati, a samo glasanje o povjerenju bit će održano pred ponoć.

Bez rukovanja

Koalicioni partneri Nikola Gruevski i Ali Ahmeti sreli su se u Parlamentu, ali nisu se rukovali.

„Pomoću  političkih, neodgovornih, fingiranih igara, VMRO DPMNE i DUI, svaki dan sve više ugrožavaju stabilnost države i njeno normalno funkcionisanje. Ove igre moraju prestati, tenderi i fotelje ne smiju biti važniji od sadašnjosti i budućnosti Makedonije i njenih građana“, kazao je Igor Ivanovski, poslanik socijaldemokrata.

Konflikt koalicionih partnera  počeo je prije dva mjeseca kad je ministar odbrane Fatmir Besimi položio cvijeće na groblje pobunjenika bivše Oslobodilačke narodne armije.

Poslanici VMRO DPMNE-a odgovorili su predlaganjem zakona o braniteljima, s kojim se uređuju prava makedonskih vojnika učesnika konflikta u 2001.

DUI zasad institucionalno blokira donošenje zakona.

Ovi etnički obojeni potezi pridonose da rejting vlasti raste – kaže opozicija.

Iz VMRO DPMNE negiraju da je sukob dogovoren.

„VMRO DPMNE ne priželjkuje izbore u ovom momentu iz dva razloga. Prvo što to građani ne žele, a drugo – u toku je realizacija hiljadu projekata. Ali, ako treba, VMRO DPMNE je prva partija koja će prihvatiti održavanje prijevremenih izbora, zato što ne želimo vlast po svaku cijenu, i nećemo vlast koja se suočava sa neprincipijelnim situacijama u vladi ili u skupštini“, rekao je Ilija Dimovski, poslanik VMRO DPMNE.

Analitičar Arsim Zekoli kaže da će koalicija opstati:

„Vladina koalicija VMRO i DUI će preživjeti i to će ispuniti njihove želje. Od druge strane SDSM dobiće svojih pet minuta da iskaže svoje sumnje i pokažu iskrenost motiva.“

Dok se preispituje opstanak vlade građani su zaokupljeni svakodnevnim preživljavanjem.

„Od osamostaljenja do danas, koja vlada je bila dobra? Koja vlada je dala nešto narodu, evo šta su nam dali – spomenike“, veli stanovnik Skoplja Zoran Isailov.

Njegov augrađanin Trajče Stojanov dodaje:

„Ne možemo trošiti više nego što zarađujemo.“

„U redu je sa vremena na vrijeme da se iskontroliše rad vlade, kako bi bolje radili“, poručuje Ruhi Bakiu iz Skoplja.

Posljednji put se glasalo o nepovjerenju Vlade u 2007. kada je premijer bio Gruevski.

Moguć isti ishod

On je tada dobio povjerenje Parlamenta.

„Za sada ne izgleda realan pad Vlade i veća je mogućnost da koalicija ostane“, javila je naša reporterka iz Skoplja.

No, u slučaju da do pada Vlade zaista dođe, Parlament će morati raspisati izbore, a Vlada bi radila do uspostave nove  u tehničkom mandatu.

Prema anketama VMRODPMNE i DUI superiorni.

„Ako se organizuju novi izbori prije nove godine, moguć je isti ishod, da ove dvije partije prave Vladu“, javila je naša novinarka Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera