Najveći dio posavskih Hrvata neće glasati

Na prošlim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2008. godine, više od 2.000 građana hrvatske nacionalnosti izbrisano je s biračkog spiska u općini Derventa.

Centralna izborna komisija (CIK) objasnila je tada da njihova uvjerenja o državljanstvu ne vrijede jer su, iako originalna, izdata u Hrvatskoj.

Matične knjige su u međuvremenu vraćene u BiH.

Ako je suditi po predstavnicima hrvatskog naroda u lokalnim institucijama, Hrvati iz Posavine ni na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH, najvećim dijelom, neće glasati,  izvještava novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Ilija Zirdum je 2008. bio predsjednik Udruženja povratnika Feniks. Tada su informirali Hrvate, bh. državljane, sa boravištem u inostranstvu, kako da glasaju.

No, nakon odluke CIK-a o brisanju sa biračkih spiskova dijela prijavljenih za dopisno glasanje, problem je ovaj put što je teško motivirati te iste ljude.

Zirdum naglašava komplicirane i nesigurne procedure.

„To je kao kad pošaljete janje u planinu da nešto zabilježi, a da ga niko ne čuva. Dakle, vukovi i medvjedi su okolo. Ti papiri dok dođu iz Sarajeva, pa se vrate, da bi se steklo samo pravo da mogu dobiti papire za glasanje. Onda opet to dolazi, pa se vraća, pa onda to broje tamo neki momci“, navodi on.

Ispravljene matične knjige

Zapravo je potrebno preuzeti formular za dopisno glasanje sa stranice CIK-a. Popunjen formular šalje se CIK-u poštom, kao i kopija lične karte. Ako je sve ispravno popunjeno i stiglo na vrijeme, na kućnu adresu birači dobijaju glasački listić, koji, nakon što glasaju, također poštom šalju CIK-u.

Oni koji nisu glasali na  parlamentarnim izborima 2010. godine, morali su se ponovo registrirati.

U Udruženju povratnika Feniks kažu da su im se, zbog brisanja sa spiskova, žalili državljani BiH koji žive i rade u Hrvatskoj,  jer je 10 ili više članova porodice upisano na istoj adresi.

U CIK-u kažu da su greške vezane uz matične knjige ispravljene. Predsjednik komisije Branko Petrić, koji također glasa u Derventi, naglašava potrebu sprečavanja izbornog inženjeringa.

„Izborni inženjering na taj način što su ljudi odjavljivani sa svoga mjesta prebivališta zloupotrebom dokumenata koje su ranije dobili ili njihove kopije za neke druge svrhe“, kazao je Petrić.

„Mi jednostavno nismo dozvolili za znatan broj ljudi, gdje smo procijenili da se radi o izbornom inženjeringu, glasanje na taj način. Ostavili smo im mogućnost glasanja na svom mjestu prebivališta, što će oni sigurno iskoristiti.“

Obnova kuća

Prije rata na području bh. entiteta Republika Srpska živjelo je oko 220.000 Hrvata, u Derventi više od 20.000.

Zirdum kaže da ih se u tu općinu zasad vratilo nekoliko stotina. Bilo bi ih znatno više da su im kuće obnovljene.

„Svi ljudi, koji jesu ovdje, bez obzira na probleme koje imaju, uglavnom se jako lijepo osjećaju ovdje u odnosu na druga mjesta. Nema tu politike, ni filozofije, ničega“, izjavio je Zirdum.

U Udruženju Hrvata povratnika Feniks kažu da su i skoro dvije decenije nakon završetka rata i dalje povratnici.

„Oni, kažu, samo žele da budu građani i da iskoriste svoja građanska prava“, kaže Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO