Draža Mihailović zvanično proglašen mrtvim

Zbog izdaje i ratnih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt strijeljanjem (EPA)
Zbog izdaje i ratnih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt strijeljanjem (EPA)

Prvi osnovni sud u Beogradu u petak je proglasio mrtvim komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba – Dražu Mihailovića, a kao datum njegove smrti odredio je 31. juli 1946. godine.

Pošto je utvrdio sve neophodne činjenica o smrti, Sud je donio rješenje kojim je on i zvanično proglašen mrtvim, rekla je Tanjugu glasnogovornica Suda Gordana Vuković.

To rješenje je bilo neophodno, jer bez dokaza o smrti Viši sud u Beogradu ne može odlučiti o zahtjevu za rehabilitaciju Mihailovića, odnosno poništiti presudu od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem, pošto nema zvaničnih podataka o tome gdje je i kad pogubljen i sahranjen.

Kada to rješenje postane pravosnažno, činjenica o smrti će biti upisana i u matičnu knjigu umrlih.

Proces za rehabilitaciju Mihailovića pred Višim sudom u Beogradu bit će nastavljen 8. oktobra.

Izvještaj lista Borba

Tokom postupka za rehabilitaciju, koji traje više od godinu dana pred Višim sudom u Beogradu, ni predlagači rehabilitacije ni Sud nisu uspjeli pribaviti dokaz o Mihailovićevoj smrti od Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), Istorijskog arhiva i matičara opštine Ivanjica u kojoj je Mihailović rođen.

Jedini trag o Mihailovićevoj smrti koji su Sudu dostavili predlagači bio je izvještaj lista Borba, koji je 18. jula 1946. godine objavio da je nad Mihailovićem izvršena smrtna kazna strijeljanjem dan ranije.

Zbog izdaje i ratnih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt strijeljanjem.

Državna komisija za tajne grobnice strijeljanih poslije Drugog svjetskog rata utvrdila je da je Mihailović strijeljan na Adi Ciganliji u Beogradu 17. jula 1946. godine, ali je Sud kao datum njegove smrti odredio 31. juli 1946. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO