Organizirani kriminal ne da Balkanu u EU

Evropska komisija odgađa Srbiji datum pregovora zbog Kosova (AFP)

Evropska unija treba nastaviti da se širi, ali kršenje ljudskih prava, organizirani kriminal i korupcija predstavljaju glavne izazove u tom procesu, kaže se u strateškom dokumentu Evropske komisije (EK) u koji je Tanjug imao uvid.

Strategija proširenja za period 2012-2013. je interni dokument EK-a koji sadrži sažetak izvještaja o napretku zemalja u procesu pridruživanja, koji će biti zvanično objelodanjen u srijedu 10. oktobra. 

“Jačanje vladavine prava i demokratskog upravljanja je centralno pitanje u procesu proširenja”, kaže se u internom dokumentu Komisije. Među ostale probleme koji su prisutni u regiji svrstani su organizirani kriminal, slabo pravosuđe i nezavršene reforme državne uprave. 

Izazov i podsticaj

Ocjenjuje se da su kriza u eurozoni, kao i Arapsko proljeće, istovremeno izazov i podsticaj da se proces proširenja EU-a nastavi, te da recesija i velika nezaposlenost, također, negativno utječu na prilike u regiji Zapadnog Balkana. 

U dokumentu se sažeto ocjenjuje napredak svih zemalja koje su uključene u proces proširenja Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Turske. 

Hrvatska, koja je najbliža punopravnom članstvu u EU-u, nalazi se pod posebnim mjerama nadzora, uz očekivanja da nakon pozitivnog izvještaja bude formalno primljena u EU. 

Bosna i Hercegovina, međutim, ostvarila je minimalan ili nikakav napredak kad je riječ o stvaranju funkcionalnih, koordiniranih i održivih strukturnih institucija, kaže se u nacrtu izvještaja. 

Kada je riječ o Crnoj Gori konstatira se napredak, uz opasku da još treba raditi na uspostavljanju vladavine prava i naročito se naglašava potreba suzbijanja korupcije na najvišem nivou. 

Makedoniju još opterećuju međunacionalne napetosti, ali se ocjenjuje da je zemlja ispunila političke kriterije da počne pregovore o pridruživanju i da je glavna prepreka na tom putu spor u vezi s imenom sa Grčkom. 

Dokument do kojeg je Tanjug došao se ne bavi posebno Kosovom, jer je to dio izrade Studije o izvodljivosti koja je još u toku. 

Srbija će dobiti datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji kad ispuni ključne kriterije vezane za Kosovo, kaže se u sažetku izvještaja o napretku. 

“Komisija će sačiniti izvještaj kad utvrdi da je Srbija ispunila neophodni stepen saglasnosti sa kriterijima koje je Vijeće  postavilo 5. decembra 2011, a naročito onima vezanim za Kosovo”, navodi se u internom dokumentu Evropske komisije (EK) koji ocrtava strategiju proširenja za period 2012-2013, a u kome su sadržani ključni dijelovi izveštaja koji će biti zvanično predstavljen 10. oktobra. 

Strateški dokument

Ovo u praksi znači da je Komisija odgodila preporuku da se Srbiji odredi datum pregovora dok ne dođe do “vidljivog i održivog poboljšanja u odnosu sa Kosovom, koji će omogućiti oboma da napreduju ka EU-u, a izbjeći uzajamnu blokadu”, kako stoji u dokumentu. 

U strateškom papiru se konstatira da je Srbija odmakla na putu da ispuni političke kriterije iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je neophodno obratiti posebnu pažnju na vladavinu prava, a naročito na reformu pravosuđa i nezavisnost ključnih institucija kao što je Narodna banka, kao i ojačati regionalnu saradnju. 

Osnovni politički preduvjet za dobijanje datuma za otvaranje pregovora je nastavak dijaloga s Prištinom i implementacija ranije postignutih dogovora, rečeno je Tanjugu u kabinetu potpredsjednice Vlade Srbije za evropske integracije Suzane Grubješić. 

U izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije, kako navode u kabinetu potpredsjednice, ta evropska institucija dat će punu podršku novoj Vladi da nastavi sa reformama, posebno imajući u vidu činjenicu da je ova Vlada formirana prije dva mjeseca, a da se Izvještaj odnosi na prethodnih dvanaest mjeseci. 

Bez iznenađenja

“Izveštaj će zvanično i javno biti objavljen 10. oktobra i tada ćemo moći i zvanično da ga komentarišemo i analiziramo. Ono što možemo u ovom trenutku da kažemo, a što svi znaju i što je više puta javno saopšteno – osnovni politički preduslov za dobijanje datuma je nastavak dijaloga s Prištinom i implementacija ranije postignutih dogovora”, rečeno je u kabinetu potpredsjednice Vlade Srbije. 

Izvještaj, kako se ističe, neće donijeti nikakva iznenađenja, jer je on zapravo pravi, objektivan presjek stanja, odnosno onoga što je učinjeno u prethodnih godinu dana u svim oblastima i onoga što šta treba dalje raditi, a posebno u narednoj godini.

Pun izvještaj Komisije o napretku u procesu pridruživanja bit će zvanično predstavljen u srijedu 10. oktobra, nakon čega će ga komesar za proširenje Štefan Fule detaljno obrazložiti vlastima u Beogradu. 

Izvor: Agencije