Muke Zeničana zbog zagađenosti zraka

Zenica je grad u Bosni i Hercegovini koji se već godinama bori sa zagađenošću zraka. To nije jedini problem koji ima, ali jeste veoma značajan.

Njegovo rješenje još uvijek se ne nazire dok lokalne vlasti tvrde da su nemoćne.

Plavo nebo nad Zenicom, svakodnevno mute izduvni gasovi njenog najvećeg zagađivača – željezare.

Zato i ne čudi što većina Zeničana problem zagađenosti zraka smatra jednim od najvećih lokalnih problema.

„Svi kandidati, bilo za načelnika, bilo za općinsko vijeće, uvijek postavljaju dvije stvari u Zenici koje treba riješiti: to je ekologija i pitanje zapošljavanja“, kazao je Muhamed Pašić, savjetnik načelnika Zenice.

Iako svi govore o ovome, ruke su im ipak svezane, jer problem zagađenja nije u nadležnosti lokalnih vlasti, kaže savjetnik načelnika.

„Sve je svedeno na kantonalni i federalni nivo. Međutim, građani ne znaju ni za federalni, ni za kantonalni nivo. Ako je u pitanju neka ekscesna situacija, oni ne idu onima koji su nadležni, već se žale općini“, ističe Pašić.

Relevantnost izjava

Zeničanka Hana Kazazović i sama je jedna od građana koji su nezadovoljstvo zbog zagađenog zraka koji udišu, izrazili na nekoliko protesta pred zgradom općine.

Činjenica da lokalna vlast ne može direktno utjecati na rješenje problema, ne znači izostanak druge vrste odgovornosti, kaže ona.

„Opština je ta koja bi mogla da izađe pred svoje građane i kaže to jest problem, idemo sad skupa da nešto pokušamo, da se pošalje neka nota Federaciji, da se zauzmu, jer su to u principu neka stranačka dešavanja“, smatra Kazazović.

„Trebali smo valjda vozom da idemo u Sarajevo, tamo da hvatamo ministre po Sarajevu da se njima žalimo.“

Nevladino udruženje ACIPS prati relevantnost izjava datih u okviru predizbornih kampanja. Okoliš generalno i ne spada u popularne teme političara, posebno u predizborno doba.

„Možemo vidjeti da su te izjave zastupljene samo negdje oko dva posto i one se nalaze na začelju, zajedno sa temama koje se tiču zdravstva, odnosno zdravlja stanovništva“, izjavio je Goran Tirak iz ovog udruženja.

I lokalna vlast i građani slažu se u tome da putem federalne Vlade treba izvršiti pritisak na željezaru Arcelor Mittal da do kraja godine ispuni zakonske obaveze zadate ekološkim dozvolama koje uključuju i ugrađivanje filtera na izduvne dimnjake.

Planovi općine

Zenički Ekoforum prati mjerenja zagađenosti zraka.

„Samo u avgustu, od dozvoljena tri dana da sumpor dioksid bude veći od 125 mikrograma po metru kubnom, mi smo imali od 10 do 14 dana. Znači, nekoliko puta prevaziđeno nešto što je dozvoljeno u toku cijele godine“, navodi Fahrudin Duran iz Ekoforuma.

Novinarka Al Jazeere Azalea Džanko javila se iz neposredne blizine najvećeg zagađivača u Zenici.

„Udaljeni smo nekoliko stotina metara zračne linije od Željezare. I ovdje se osjeti dim. Najugroženija su naselja koja se nalaze u njenoj neposrednoj blizini“, kazala je.

Željezara nije jedini zagađivač.

Rudnik, kućna ložišta i saobraćaj također narušavaju kvalitetu zraka. Kako navode iz općine, u planu je izgradnja termoelektrane na gas, kao i nabavka opreme koja preciznije mjeri zagađenost.

„No, ko će i kada Zeničanima pomoći da udahnu čist zrak, još nije poznato“, dodaje Džanko.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tri sata uzastopno koncentracija sumpor dioksida prekoračila je 400 mikrograma po kubnom metru, što je osam puta više od dozvoljenog, objavio je Operativni štab za praćenje zagađenja na području općine Zenica.

28 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO