Gradonačelnik Kragujevca ne vjeruje policiji

Gradonačelnik Kragujevca zatražio je hitnu smjenu načelnika policijske uprave u tom gradu, optužujući ga da štiti policajce koji su prije više od mjesec dana sudjelovali u tučnjavi u kojoj je povrijeđen bliski saradnik prvog čovjeka Kragujevca.

Nalaze se u istoj zgradi, ali u dva različita ulaza. S jedne strane vrata za policijsku, a sa druge za gradsku upravu. Ipak, ove komšije prestale su razgovarati.

Povod je bio napad na bliskog saradnika kragujevačkog gradonačelnika, u kome su učestvovali i pripadnici policije. Zbog, kako tvrdi, ćutanja bezbjednosnih organa o ovom slučaju, prvi čovjek Kragujevca odlučio je javnosti ispričati šta se desilo prije 40 dana.

Nije kafanska tuča

“Ovo nije kafanska tuča i ovo nije kafana, ovo je prolaz u jednu zgradu gde je uvučen jedan čovek od strane policajaca i premlaćen”, kazao je Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca.

Gradonačelnik kaže da više ne vjeruje policiji.

Ispred njegove kuće, ali i kancelarije, nalazi se stranačko obezbjeđenje. Prema njegovim riječima, čini ga više stotina ljudi, koji se brinu o bezbjednosti funkcionera gradske uprave i stranke.

Komentare da na taj način stvara paramiliciju odbacuje.

“Ne mogu moja tri drugara da sede pored mene u kolima ili kući. Nemojte, molim vas. Nemamo mi oružje. Nemamo ništa, ali nas je šestoro, sedmoro. Ja kad idem u Beograd, sa mnom idu dvojica. I šta sad? To je nedozvoljeno, kako ne može. E, može”, govori Stevanović.

Zbog napada na njegovog stranačkog kolegu, ali i tvrdnje da je bezbjednost Kragujevca ugrožena, gradonačelnik skoro svakodnevno traži smjenu načelnika policijske uprave.

“Saradnja gradonačelnika i načelnika policijske uprave do pre 40 dana, kada se dogodio incident, bila je na najvišem nivou. Često su se čule pohvale na rad policije i gradske uprave. Sada, iako dele istu zgradu, komuniciraju jedino preko medija”, javio je iz Kragujevca reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Na zidu kancelarije načelnika policije i dalje stoji nagrada koju je dobio upravo od gradonačelnika za dobar rad, a sada se, kako tvrdi, nalazi pod neprimjerenim političkim pritiskom.

Beograd još šuti

“Garantujem da niko u ovom gradu nije ugrožen ni na koji način, a pogotovo ne gradonačelnik”, ističe Ivan Đorović, načelnik policijske uprave Kragujevca.

Kragujevac je, kako kaže, jedan od najbezbjednijih gradova u Srbiji. Incident u kome su učestvovali aktivni policajci ne želi komentirati, jer je u toku istraga koja treba utvrditi šta se zaista desilo.

“Neću dozvoliti da nikakva politika, niti ulica, presuđuje. Ako su krivi to će se utvrditi u zakonom propisanom postupku”, naglasio je Đorović.

Kragujevčane ovaj sukob iznenađuje, zbog, kako kažu, doskorašnje dobre saradnje policijskih i gradskih čelnika.

O sukobu prvog čovjeka Kragujevca i lokalne policije prije dvije sedmice je zvanično obaviještena i Vlada Srbije. Odgovor iz Beograda za sada još nije stigao.

Izvor: Al Jazeera