Clinton: Normalizacija odnosa je imperativ

Američka državna tajnica Hillary Clinton, tokom sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u srijedu istakla da je kosovska neovisnost neupitna, ali da se dijalog između Prištine i Beograda mora nastaviti.

Normalizacija odnosa sa Srbijom je ključna za privredni i društveni napredak Kosova, poručila je Clinton nakon sastanka s Thacijem, objasnivši kako su SAD spremne pomoći.

„Protivimo se svakom razgovoru o promjeni granica ili ponovnom otvaranju pitanja statusa Kosova. O tome ne može biti razgovora. Granice nezavisnog, suverenog Kosova su jasno postavljene“, kazala je američka državna tajnica.

Poruka Kosovu ista je, tvrdi Clinton, kao i ona upućena dan ranije Srbiji – dijalog Beograda i Prištine se mora nastaviti, normalizacija odnosa je imperativ na putu euroatlantskim integracijama.

„Lično smo opredijeljeni za vaš uspjeh. I znamo da ulazak u Evropsku uniju nije lagan. Moraju se desiti neke promjene, ne samo u vladi, nego i u ljudima. Ali isto tako, znamo da je budućnost Kosova u Europi“, istakla je.

Posvećenost dijalogu

A iz Evrope stiže jasan signal.

„Mi smo posvećeni dijalogu jer on znači bolji život. I ljudi koji žive na sjeveru Kosova živjet će bolje, osjećat će se dijelom ovoga društva. To se postiže razgovorima, otvorenim i slobodnim“, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton koja je, zajedno sa Clinton, boravila u Prištini.

Rukovodstvo Kosova je predstavnicama Washingtona i Brisela garantiralo da će Kosovo uraditi  šta treba kako bi postalo član EU-a i NATO-a.

„Kosovo je odlučno da nastavi ovaj proces ali dozvolite mi da budem jasan. Vrijeme se ne može vratiti nazad. Kosovo svaki dan nastavlja jačati i konsolidirati se. Nezavisnost Kosova i njegov teritorijalni integritet međunarodno su priznati i o tome se ne može pregovarati“, poručio je kosovski premijer Thaci nakon sastanka.

Tokom posjete Srbiji i Kosovu, i američka državna tajnica i visoka predstavnica EU su posebno pohvalile ranije održani sastanak dvojice premijera Ivice Dačića i Thacija, čime su, tvrde, oba pokazala veliku političku hrabrost.

Novinar Al Jazeere koji se javio iz Prištine Saša Delić kazao je kako je tokom sastanka Thacija sa Clinton i Ashton istaknuta podrška nezavisnosti Kosova i nastavku dijaloga sa Beogradom jer „u dijalogu niko ne gubi, dok obje strane mogu dobiti mnogo toga“.

„Rečeno je kako je Thaci napravio težak korak, susretom sa Dačićem, ali je on ispravan i hrabar, te da sada Thaci može na političkoj sceni Kosova kazati kako dijalog nema alternativu“, rekao je Delić.

„Istaknuto je kako nema razgovora o statusu Kosova, niti će biti razgovora o promjeni granica.“

Delić je dodao kako se Clinton sastala sa Srbima koji su se vratili u Prištinu, pružila im uvjerenja da mogu normalno živjeti na Kosovu, te da Kosovo prihvate kao svoju državu.

Susreti u Zagrebu

Nakon Prištine, Clinton i Ashton su otputovale u Zagreb gdje su prvo razgovarale sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, a potom i sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Ivan Čorkalo, novinar Al Jazeere koji se javio iz hrvatske prijestolnice, javio je kako se tokom prvog susreta razgovaralo o brojnim temama.

„Bilo je govora o ulasku Hrvatske u EU, gospodarstvenim odnosima u regiji, te drugim odnosima u regiji. Clinton je istakla američku podršku ulasku Hrvatske u Uniju, kazavši kako je to veoma važno za odnose u regiji, te da time korakom Hrvatska treba postati vodeći faktor u regiji“, kazao je Čorkalo.

On je istakao kako dolazak Clinton i Ashton u glavni hrvatski grad prate velike mjere sigurnosti, ali ne tako obimne kao u drugim državama regije koje su posjetile.

Nakon razgovora s Josipovićem, Clinton je istakla kako očekuje da će se Hrvatska postati članica EU u dogovorenom roku, dok je Josipović istakao kako je podcrtano da je od vitalnog interesa nastavak širenja EU, te da će zvanični Zagreb, po dobijanju članstva, pružiti ruku pomoći susjedima u regiji.

Clinton i Ashton će balkansku turneju okončati odlaskom u Albaniju u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Posjetu državne sekretarke SAD Hillary Clinton i visoke predstavnice EU Cathirne Ashton Beogradu osigurava 4.000 policajaca. U vrijeme prolaska gostiju autoput i pojedini bulevari na Novom Beogradu bit će zatovreni za saobraćaj. Prilog Đorđa Kostića.

Published On 30 Oct 2012

Vrh američke i evropske diplomatije na turneji je u zemljama jugoistočne Evrope. Hillary Clinton i Catherine Ashton, stigle su s jasnim porukama za Sarajevo, Beograd i Prištinu. Nakon te tri države bivše Jugoslavije, Clinton nastavlja put u dvije NATO članice – Albaniju i Hrvatsku. U ovom izdanju Konteksta govorimo o odnosima Sjedinjenih Američkih Država i […]

Published On 30 Oct 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO