AI traži da RS obešteti žrtve silovanja

Spomenik žrtvama silovanja u blizini Zvornika (www.amnesty.org)

Međunarodna organizacija Amnesty International (AI) zatražila je u srijedu od bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) da isplati odštetu žrtvama masovnih silovanja počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Vlasti RS-a moraju preduzeti korake da bi se ispunili ti zahtjevi i da bi se radilo na destigmatizaciji žrtava silovanja tokom rata kako bi žrtve mogle dobiti priliku da pričaju”, piše u izvještaju te organizacije sa sjedištem u Londonu.

Direktor AI-ja za Evropu i centralnu Aziju John Dalhuisen ukazuje na to da vlasti RS-a moraju identificirati broj žrtava silovanja u ratu i shvatiti koje su danas njihove stvarne potrebe kako bi im se pružila sva potrebna pomoć i podrška.

Ignoriranje patnje

“Vlasti RS-a za početak moraju glasno i jasno priznati da su silovanja i drugi oblici seksualnog nasilja počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini. To će pomoći stvaranju atmosfere za javnu raspravu o toj temi, što će omogućiti žrtvama da ispričaju svoja iskustva i da potom traže pravdu”, rekao je Dalhuisen.

“Zaglušujuća je tišina koja okružuje silovanje žena tokom rata u RS-u, međunarodno priznatog zločina po međunarodnom pravu. I vlasti i mediji ignoriraju patnje tog dijela stanovništva”, kazao je on.

AI, također, ukazuje na to da pravda za žrtve zahtijeva da svi počinioci budu procesuirani, kako bi javnost uvidjela sve posljedice takvog zločinačkog djelovanja.

U izvještaju se ocjenjuje da Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u RS-u nije dovoljno jasan i isključuje veliki broj žrtava seksualnog nasilja, pa vlasti RS-a trebaju dopuniti zakon kako bi bila isplaćena odšteta žrtvama masovnih silovanja u ratu, što je njihovo legitimno pravo.

Stručnjaci AI-ja procjenjuju da je tokom rata u Bosni i Hercegovini silovano između 20.000 i 50.000 žena, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Dvije decenije nakon što su počinjene neke od najgorih strahota tokom sukoba na području bivše Jugoslavije, žene žrtve rata još čekaju pravdu, priznanje, podršku. Kako danas žive žene žrtve silovanja, seksualne torture i zatvaranja te kako im pomoći? Kako ublažiti posljedice i liječiti traume žrtava silovanja u ratu? Jesu li institucije učinile dovoljno da se […]

Published On 25 Jun 2012

Desetine hiljada žena zlostavljanih u ratu suočavaju se s nekažnjenim silovateljima i nemaju osiguranje, tvrdi Amnesty International.

Published On 29 Mar 2012

Žene-žrtve rata u BiH i dalje su prepuštene same sebi. A priče o onome što su preživjele, polako se zaboravljaju. Gošća Al Jazeere u studiju u Sarajevu je Jasminka Džumhur, ombudsmanica za ljudska prava Bosne i Herecegovine.

Published On 29 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO