Zagreb: Policajcima određen istražni zatvor

Među pritvorenima 10 policajaca iz Bjelovarsko-bilogorske i jedan iz Koprivničko-križevačke policije (Reuters)

Zagrebački Županijski sud odredio je u kasnim večernjim satima u utorak jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika zbog odavanja policijskih podataka o nadzoru vozila i saobraćaja, dok je protiv svih 37 osumnjičenika pokrenuta istraga.

Jedanaest policajaca i 26 vlasnika i zaposlenika prevozničkih firmi, koji su uhapšeni u ponedjeljak u antikorupcijskoj akciji, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) sumnjiči za primanje, odnosno davanje mita, zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanje na zloupotrebe i protivzakonito posredovanje.

Sutkinja istrage Erna Draženčić odredila je na prijedlog USKOK-a istražni zatvor protiv devet policajaca i jednog preduzetnika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, rekao je za Hinu glasnogovornik Suda Krešimir Devčić.

Ostali optuženici branit će se sa slobode.

Mito za izbjegavanje nadzora

USKOK sumnja da je 10 policajaca iz Bjelovarsko-bilogorske i jedan iz Koprivničko-križevačke policije tokom 2012. godine u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima ostalim osumnjičenicima za novčanu nagradu i druge poklone dojavljivali kad i gdje će biti provođene kontrole vozila i saobraćaja.

Kako navodi USKOK, dojavljivali su i vrijeme i mjesto nadzora sigurnosti cestovnog saobraćaja i prevoza opasnih tvari, koje, u saradnji s Ministarstvom unutarnjih psolova (MUP), provodi Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture.

To su radili na traženje osumnjičenika koji su, uz pomoć mita, te nadzore namjeravali izbjeći.

Dvojicu policajaca tereti se i da su iz informacionog sistema MUP-a trojici osumnjičenika dostavljali podatke o automobilima, dok se jednog policajca sumnjiči da nije evidentirao, procesuirao ni naplatio novčane kazne trojici osumnjičenika za saobraćajne prekršaje, za što je od dvojice dobio darove.

Za sada nije poznato o kojim je novčanim iznosima i darovima riječ.

Izvor: Agencije