Clinton: Kosovo je nezavisna država

Američka državna sekretarka Hillary Clinton i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton doputovale su u Prištinu, nakon ranijeg sastanka s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

Tokom posjete Beogradu, Ashton je, nakon razgovora sa čelnicima Srbije, istakla kako je bitno provođenje ranijih sporazuma kroz dijaloge koji, prema njoj, ne podrazumijevaju priznavanje Kosova od strane zvaničnog Beograda.

„Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji i razgovarali smo o tome šta je potrebno da Srbija nastavi sa svojim evropskim putem. Izuzetno su važne reforme u državi, a dijalog sa Prištinom je u interesu obje strane. Cilj sviju je poboljšanje života građana sa obje strane. Bitno je da se sve postigne kroz dijalog i da obje strane provode ranije dogovore“, kazala je između ostalog tokom konferencije za novinare.

Potom se novinarima obratila Clinton koja je, također istakla važnost dijaloga, kao i stav Sjedinjenih Američkih Država da je Kosovo nezavisna država, te da se granice Kosova neće mijenjati.

„Veoma je važno da Srbija zna kako smo posvećeni raditi skupa sa EU-om na putu Srbije ka članstvu u EU. Dijelimo cilj cjelovite i demokratske Srbije, jer je to od najboljeg interesa regije. Sjedinjene Američke Države će učiniti sve da podrže taj cilj.“

„Mladi u Srbiji zaslužuju budućnost u Evropi i sve ono što njihovi evropski vršnjaci imaju. Nismo došli da postavljamo neke uslove. Budućnost Srbije zavisi od njenih stanovnika, no SAD brinu o toj budućnosti, naročito kada je riječ i mladima“, kazala je Clinton.

Srdačan doček u Prištini

Dodala je kako će američka administracija ostati fokusirana na izgradnji stabilne budućnosti Balkana.

Novinar Al Jazeere Saša Delić kazao je kako je prištinskim zvaničnicima prijo komentar da je Kosovo nezavisna država, te da nema promjena granica, što je očekivano od Clinton.

“Posjeta se u Prištini doživljava s više entuzijazma nego na prethodnim stanicama”, rekao je on, te dodao da su u kosovskoj prijestolnici postavljeni veliki reklamni bilbordi na kojima je ispisana poruka dobrodošlice, posebno za Clinton.

Clinton i Ashton u srijedu će se sastati s predjsednicom Kosova Atifete Jahjagom, premijerom Hashimom Thacijem, te predstavnicima političkih stranaka. Kako je kazao Delić, zvanično je najavljeno kako će Clinton i Ashton naglasiti kako se dijalog s Beogradom mora nastaviti.

“Kako čujemo u Prištini, što se tiče integrisanog upravljanja prelazima, očekuje se da do februara budu uspostavljeni konkretni potezi na tom polju”, rekao je Delić.

U Prištini su u protekloj sedmici održani protesti nakon sastanka Dačića i Thacija.

Kako je za Al Jazeeru kazala politička analitičarka Jelena Milić iz Centra za euroatlantske studije, poruke Clinton i Ashton izrečene u Beogradu “mogu da zadovolje i Beograd i Prištinu i “izbiju adute iz ruku onih koji su protiv dijaloga i pomognu onima koji vode pregovore i kreiraju platforme”.

Milić je rekla da iako su poruke Ivice Dačića u utorak bile pozitivne, stanovnici Srbije su do sada imali prilike vidjeti “da se ova vlast ne libi da urušava ljudska prava … da šalje kontroverzne poruke za region, poput negiranja genocida u Srebrenici – sve ti drugi aspekti nikako ne bi smeli da se ispuste iz vida”.

“Strah me je malo da je međunarodna zajednica postala Kosovo-centrična”, kazala je Milić.

Sastanci u Sarajevu

Clinton i Ashton balkansku turneju počele su u Sarajevu, sastancima s predsjedništvom Bosne i Hercegovine i međunarodnim predstavnicima u ovoj državi.

Clinton je u Sarajevu kritizirala zastoj BiH, ali obećala i veliku pomoć ako se prevaziđe kriza. Njena posjeta, zajedno s Ashton pokazuje jedinstven pristup Brisela i Washingtona, kazala je, uz jedinstven cilj – multietničku, jedinstvenu i demokratsku BiH u NATO-u i EU.

Reforme nisu provedene, stranačke razlike koče napredak države, dok je retorika koja negira njen suverenitet nedopustiva, kao i negiranje zločina. Sve je to poručila američka državna tajnica čelnicima BiH. Ono što Washington želi je kompromis. Spomenula je i konkretno – državnu imovinu.

„Ako se može donijeti konačna odluka u Predsjedništvu u novembru, lično ću otići u briselsko sjedište NATO-a u decembru i pogurati da vam se da mapa“, poručila je Clinton, ali je dodala kako za sada nema puno zadovoljstva.

„Bit ću iskrena, mi smo frustrirani. Vaše vodstvo, kako mi vidimo, ne čini ono što želi većina naroda, a to je što prije pristupiti NATO-u i EU“.

Zajednički pristup

I u Washingtonu i Briselu žele vidjeti napredak. No, on ovisi o domaćim snagama.

„Važno je ići dalje od domaćih podjela i političkih rivalstava. U suprotnom, ova će država zaostati za svim državama u regiji, koje prave snažan progres prema EU“, kazala je Ashton.

Washington i Brisel imaju zajednički pristup i cilj, no prijelaz s tzv. daytonske u briselsku fazu države, gdje bi europska politika trebala preuzeti veću ulogu, unosi i zabrinutosti.

„Potrebno nam je i dalje snažno prisustvo SAD koje su krucijalno pomogle u postizanju mira i Daytonskog sporazuma. Mandati i ovlasti visokoga predstavnika, EUFOR-a ne smiju biti preuranjeno i nepromišljeno izmješteni“, izjavio je član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Clinton i Ashton imale su aktivan dan u Sarajevu, sugovornici su se smjenjivali, no, najviše su vremena provele s međunarodnim predstavnicima u BiH. Država ima velike mogućnosti, više nego ijedna u regiji, poručile su, javlja novinar Al Jazeere iz Sarajeva Ivan Pavković.

„Ipak, sve ostale je pretiču na euroatlantskom putu, a to je do rukovodstva. Kompromis je težak ali se mora postići, zajednička je američko-europska poruka bh. političarima“, dodao je Pavković.

„Američka politika je veoma jasna u BiH i Clinton poručuje kako su naši političari najzaslužniji za krizu. Pošto je prisutan međunarodni pritisak, a pritisak odozdo, od bh. javnosti, ne postoji, onda se ože pomisliti kako je američkoj i europskoj administraciji više stalo do BiH od domaćih građana. Njihova današnja poruka se mora iskoristiti za sveopšti pritisak na bh. političare“, kazao je on.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija (EU) su partneri od neprocjenjivog značaja za građane Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da prevaziđu prepreke na putu ka potpunom poslijeratnom oporavku, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko tokom sastanka u utorak s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton i državnom sekretarkom SAD-a Hillary Clinton.

Dodao je da su učešće u demokratskim procesima, odgovornost organa vlasti, vladavina zakona i temeljna ljudska prava svakog građanina stubovi poslijeratne obnove ove zemlje.

“EU i SAD imaju centralnu ulogu u podržavanju ovih vrijednosti, posebno u situacijama kada su one na udaru. Uvjeren sam da, uz neprekidnu međunarodnu pomoć, ovi principi mogu i hoće zaživjeti u Bosni i Hercegovini“, istakao je Inzko.

Izvor: Al Jazeera i agencije