Clinton i Ashton s kosovskim vlastima

Clinton će, nakon posjete Kosovu, otputovati u Zagreb i Tiranu (AP)

Američka državna sekretarka Hillary Clinton i visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, nakon susreta sa zvaničnicima u Sarajevu i Beogradu, u sklopu turneje u zemljama jugoistočne Evrope, sastat će se s predstavnicima kosovskih vlasti.

Kako je iz Prištine izvijestio reporter Al Jazeere Saša Delić, Clinton i Ashton će u srijedu ujutro razgovarati s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjaga i premijerom Hashimom Thacijem.

Nakon toga, očekuje se da će Thaci kosovskom Parlamentu izložiti detalje o platformi nastavka pregovora sa Srbijom.

“Kako čujemo u Prištini, što se tiče integrisanog upravljanja prelazima očekuje se da do februara budu uspostavljeni konkretni potezi na tom polju”, rekao je Delić.

‘Neuravnotežen napredak’

Zapadne agencije izvijestile su o posjeti Clinton i Ashton Srbiji i Kosovu, ističući u prvi plan njihov poziv za normaliziranje odnosa Beograda i Prištine.

Reuters podsjeća da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, uz podršku SAD-a i glavnih evropskih sila, a da Srbija taj potez ne priznaje, dok se “pojedini srpski lideri i dalje nadaju da će zadržati mali sjeverni dio Kosova koji naseljavaju Srbi, a kontrolira Beograd”.

Britanska agencija piše da je Zapad dosta uložio u jačanje mira i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije, koristeći polugu članstva u NATO-u i EU-u kako bi izmirio suprotstavljene strane i podstakao reforme.

“Međutim, postignut je neuravnotežen napredak”, ocjenjuje britanska agencija, ističući da je dužnička kriza u zoni eura doprinijela tome da se pojedine članice EU-a sve više protive proširenju evropskog bloka, kao i to da je ova kriza oslabila utjecaj Brisela na Balkanu.

Agencija AFP podsjeća da su pregovori Beograda i Prištine, započeti u martu 2011. godine pod pokroviteljstvom EU-a, suspendirani pred izbore u Srbiji u maju, a da su obnovljeni u oktobru susretom premijera Srbije Ivice Dačića i Thacija u Briselu.

Francuska agencija, također, ističe da je za Brisel napredak u pregovorima jedan od ključnih faktora za napredovanje Srbije na evropskom putu i početak pregovora o članstvu.     

Hrvatska i Albanija

Italijanska agencija Ansa izvijestila je da je u Beogradu zbog posjete Clinton i Ashton protest održalo blizu stotinu ultranacionalista, koji su skandirali protiv SAD-a i EU-a i nosili transparente s natpisima “Dosta je ucena”, “Kosovo je Srbija”, “Stop diktatu SAD-a i EU-a”.

Clinton u srijedu poslije podne putuje i u Hrvatsku, gdje će se sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, te s ministricom vanjskih i evropskih poslova Vesnom Pusić.

Teme sastanaka bit će uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-u, ulazak u EU sljedeće godine i ekonomski odnosi dviju zemalja.

Nakon Zagreba, američka državna sekretarka u četvrtak će posjetiti Albaniju, gdje će završiti regionalnu turneju.

Izvor: Al Jazeera i agencije