U akciji USKOK-a uhapšeni policajci

Policija, Policajac
Više desetaka policajaca poslano je na ovrhu Cesarea Avenatija (Reuters)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u utorak je izveo akciju u kojoj je uhapšeno 37 osoba, od čega 11 policajaca.

Kako je iz Zagreba izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, pripadnici policije osumnjičeni su da su za novac i druge darove vlasnicima autoprijevozničkih firmi i obrt javljali kada će biti provođeni nadzori vozila, te sigurnosti saobraćaja i prijevoza opasnih tvari.

Među uhapšenima je i 26 zaposlenika, odgovornih osoba i vlasnika prijevozničkih firmi, izvijestilo je hrvatsko Državno odvjetništvo.

‘Zloupotreba ovlasti’

Tereti ih se za više krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanja na te zloupotrebe, primanja i davanja mita, te protuzakonitog posredovanja

USKOK sumnja da je 10 policajaca iz bjelovarsko-bilogorske i jedan iz koprivničko-križevačke policije tokom 2012. u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima, ostalim osumnjičenicima za novčanu nagradu i druge poklone dojavljivalo kad će biti provođene kontrole vozila i prometa.

Nakon kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici će biti ispitani u USKOK-u, koji bi potom trebao odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Koji su uzroci i koliko su pogubne posljedice korupcije? Ko su uzbunjivači i koji su motivi njihovih aktivnosti? Šta u borbi protiv korupcije mogu uraditi građani? Koliko su zaštićeni i sigurni ljudi koji ukazuju na korupciju? U ovom izdanju Konteksta govorimo o korupciji, uzbunjivačima i zviždačima, o ljudima koji ukazuju na korupciju. Gosti Konteksta su: […]

Published On 27 Jun 2012

Najbolje plasirana u regionu je Slovenija (35. mjesto), a Hrvatska i Crna Gora (66) su ispred Makedonije (69), Srbije (86) i BiH (91).

Published On 01 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO