Istraga o aferi prisluškivanja u Hrvatskoj

Nakon trosatne sjednice iza zatvorenih vrata, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost hrvatskog Sabora zaključio je da će pokrenuti temeljitu istragu povodom afere ‘prisluškivanje’, koja će uključivati i saslušanja nadležnih službi.

Odbor s radom nastavlja već u utorak, a moguće je i da će nakon saslušanja i neposrednog nadzora biti još posla.

Sama je sjednica protekla s podosta povišenih tonova, izvijestio je iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Među saslušanima će biti i smijenjeni šef Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnosti Petar Mišević, šef Operativno-tehničkog centra, tijela koje fizički nadzire izlistavanje telefonskih kontakata, te čelnik Ravnateljstva policije.

Postoji mogućnost i da bude ispitan glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, obzirom da je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić dao naslutiti da je sve rađeno uz znanje Državnog odvjetništva.

Navodi o nezakonitim radnjama

“Prije osam dana mediji su objavili da su izlisti telefonskih kontakata, između ostalog i šefa Sigurnosno-objaveštajne agencije provođeni nezakonito. Predsjednik i premijer rekli su da nezakonitosti nije bilo, ali su bez objašnjenja smijenili šefa Ureda Vijeća”, rekao je Čorkalo.

“Hoće li i kada će javnost saznati sve pojedinosti vezane za ovaj slučaj, za sada je nepoznato”.

Predsjednik saborskog Odbora Miroslav Tuđman rekao je da na sjednici nije bilo riječi o rokovima.

“Cijeli taj postupak treba temeljito provesti”, naglasio je on.

Odbor hrvatskog Sabora raspravljao je o tri odvojena izvještaja koji su stigli u Sabor iz Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Operativno-tehničkog centra i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Karamarko odbacio optužbe

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio je u četvrtak poslijepodne tvrdnje premijera Zorana Milanovića, koji ga je na sjednici Vlade neizravno optužio da je nezakonito došao do dokumenata tajne službe o nadzoru ispisa telefonskih poziva.

Milanović je ranije, na sjednici Vlade, izjavio kako afera u vezi s listingom telefonskih poziva sve više liči na američku aferu Watergate jer se, kao i u toj aferi, radi o provali i to u sistem državne sigurnosti.

Milanović je ocijenio da je neko očito došao do dokumenata na koje zakonski nema pravo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO