Prištinska platforma obavijena velom tajne

Hashim Thaci i Cathrine Ashton: Visoka predstavnica EU iduće nedjelje dolazi u posjetu Prištinu (EPA)

Deset dana otkako je Skupština Kosova usvojila rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom, čime je dala zeleno svjetlo za početak razgovora sa Beogradom, platforma Prištine za buduće razgovore i dalje ostaje tajna, ocjenjuje u nedjelju kosovska štampa. 

Dan prije predsjednik Srbije Tomislav Nikolić agenciji Tanjug je takođe poručio da je platforma skrojena u Beogradu državna tajna, ali je iznio detalj da je u tom dokumentu navedeno kako je nezavisnost Kosova neprihvatljiva.

Ni riječi

Dnevnik Zeri piše da su se zvaničnici kosovske vlade “potrudili” da u javnost ne dopre nijedna riječ o platformi, kao i da se još ne zna da li je počeo rad na platformi za razgovore, kojom će se odrediti šta će biti predmet razgovora s Beogradom.

Pozivajući se na izvore u Vladi, dnevnik Koha ditore navodi da institucije Kosova neće objelodaniti konačnu ponudu za sjever. 

“Vlada ima u vidu da tokom razgovora ne treba objaviti konačnu ponudu, pošto ona može da utiče na drugu stranu da podigne nivo zahtjeva”, kazao je visoki vladin zvaničnik. 

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuci nije želio da kaže ništa o pripremi platforme. O platformi nije želio da govori ni premijer Hashim Thaci koji je tokom posjete Islamskoj zajednici Kosova u petak novinarima rekao da na dan praznika neće govoriti o platformi. 

Koha ditore je tokom ove sedmice pisao da će institucije Kosova nakon posjete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Cathrine Ashton Prištini iduće sedmice okončati rad na izradi platforme za razgovore o normalizaciji odnosa s Beogradom

Prema izvorima dnevnika, o temama i načinu dijaloga se razgovaralo i na zajedničkom sastanku Ashtonove sa premijerima Kosova i Srbije, Hashimom Thacijem i Ivicom Dačićem. 

Moguće teme

Neimenovani zvaničnici Vlade Kosova su za dnevnik rekli da su tokom susreta u Briselu spomenute moguće teme razgovora, ali će se rad na platformi okončati tek nakon što dobiju konkretnu listu pitanja o kojima će se razgovarati. 

“Tačno je da su nam spomenute teme, ali je takođe istina da očekujemo da će tokom naredne posjete imati nešto i napismeno”, rekao je izvor dnevnika. 

Prištinski mediji su u nedjelju objavili da još nije sigurna posjeta američke državne sekretarke Hillary Clinton Kosovu, ali da će Cathrine Ashton sigurno u narednoj nedjelji posjetiti Prištinu.

Izvor: Agencije