Nikolić želi skore razgovore sa Prištinom

Nikolić: Ukoliko neko u EU-u bude insistirao da Srbija prizna Kosovo, to će značiti da ta zemlja ne želi Srbiju u EU-u (AFP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je nacrt platforme za pregovore o Kosovu i Metohiji napisao on, a da je sada na ministrima u Vladi da daju svoje sugestije i primjedbe, te najavio da će se državni vrh u srijedu ponovno sastati u Predsjedništvu Srbije da razgovara o strategiji.

“Želeo bih da vrlo brzo počnemo da razgovaramo sa Albancima, što je već i nagovešteno susretom premijera Srbije Ivice Dačića i premijera privremenih institucija u Prištini Hashima Thacija u Briselu. Dobro je da se to desilo i trebalo bi da se dešava veoma konkretno, ne treba da oklevamo, radi se o statusu Kosova i Metohije” rekao je predsjednik Srbije u večermnjim satima u petak tokom posjete Skoplju.

Nikolić je, odgovarajući na pitanje agencije Tanjug o detaljima koji će se naći u platformi za pregovore sa Prištinom, istakao da je sam dokument državna tajna, ali da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva.

Dodao je da je potrebno pronaći novi model koji već postoji u evropskim državama i koji će obje strane učiniti jednako zadovoljnim, odnosno jednako nezadovoljnim.

‘Nemoguća pozicija’

“Da pronađemo neki novi modus ili model koji postoji u evropskim državama za mnoge pripadnike manjina i mnoge države i koji bi mogao da bude primenjen na Srbiju, a da predstavlja ostvarenje onoga što bi Albanci želeli da imaju, a to je suštinska autonomija, veliki stepen prava, da ostvaruju prihode da ih sami raspodeljuju, da sude, istražuju… ali da istovremeno i Srbija ne mora da se liši dela svoje teritorije”, naveo je Nikolić.

On je još jednom naglasio da članstvo u Evropskoj uniji nije adekvatno pitanju Kosova za Srbiju i da je takva pozicija “apsolutno nemoguća i neprihvatljiva”.

Ukoliko neko u EU-u bude insistirao na tome da Srbija prizna Kosovo, dodao je Nikolić, to će za njega značiti da ta zemlja ne želi Srbiju u svom članstvu.

“Neprihvatljivo je da predstavnici EU-a u Beogradu kažu da su statusno neutralni, a da onda zahtevaju da Kosovo bude celovito i da Srbija bude dobar sused Kosovu, zato što to znači da oni vide Kosovo kao državu. Srbija nikada neće videti Kosovo kao državu i u sledećih 100 godina nikada se neće roditi čovek koji može da pobedi u Srbiji na izborima tako što bi rekao da će priznati nezavisnost Kosova”, istakao je predsjednik Srbije.

‘Prijateljske zemlje’

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna da na rješavanju kosovskog pitanja radi intenzivno i brzo, jer ne želi gubiti vrijeme.

“Da nije Kosova i Metohije mislim da bi Srbija odavno bila u pregovorima, a ovako ostaje da uređujemo državu kao i do sada, a da se nadamo da ćemo biti član EU-a i da ne gubimo vreme, već da sa prijateljima širom sveta ostvarujemo saradnju, jer ekonomija je danas jedina politika”, smatra Nikolić.

Nikolić je, odgovarajući na pitanje vezano za eventualni zaokret Srbije ka Istoku, rekao da “ne pravi razliku između kapitala sa Istoka ili Zapada” i da je Srbija otvorena za saradnju sa svima.

Nikolić je u petak započeo trodnevnu posjetu Makedoniji, što je njegova prva posjeta jednoj od država regije otkad je postao predsjednik.

Izvor: Agencije