Hrvatski mljekari i Vlada još bez dogovora

U Hrvatskoj već treći dan traje mliječna kriza: farmeri su prestali isporučivati mlijeko, već ga daruju ili prosipaju.

Traže da se otkupna cijena poveća sa sadašnjih oko 25 na 54 centa za litar.

U Ministarstvu poljoprivrede još traje sastanak s proizvođačima i otkupljivačima mlijeka. Uoči sastanka predstavnici seljačkih udruženja rekli su da neće odustati od svojih zahtjeva.

Mljekari okupljeni u 27 udruženja iz sedam hrvatskih županija obustavili su u ponedjeljak isporuku mlijeka.

Obustava mlijeka trajat će, kako je istaknuto, sve dok se ne ispoštuje zahtjev mljekara za većom otkupnom cijenom.

Ministarstvo poljoprivrede za srijedu je najavilo sjednicu Savjeta za mlijeko, na kojoj bi trebale biti definirane mjere pomoći mljekarstvu.

No, proizvođači mlijeka nisu željeli čekati dogovor za stolom, nego su isporuku mlijeka sa domaćih farmi obustavili za cijelu Hrvatsku.

Nikola Andrić iz Lasovca godinama se bavi mljekarstvom. U obiteljsku farmu nedaleko od Bjelovara uložio je veliki trud i više od milion eura.

Evropski standardi

Sve je prilagodio evropskim standardima, a danas jedva preživljava.

“Pravimo svaki dan gubitak. Mi, kao ozbiljni građani ove države, ali ni kao odgovorni poduzetnici spremni raditi gubitak, koji će nas u budućnosti odvesti u propast”, kaže Andrić.

Trenutno ima oko 80 muznih krava. Godišnje daju blizu 500.000 litara mlijeka. Za jedan litar u proizvodnji, kaže, potroši 54 eurocenta, a mljekare otkuplju za svega 28 eurocenti.

Država kasni, troškovi rastu

“Godinu očekujem s gubitkom cirka oko pola milijuna kuna (oko 65.000 eura), koje ne znam kako ću riješiti, odnosno – znam. Rasprodat ću stoku i platiti dugove svim svojim dobavljačima”, rekao je Andrić.

Država kasni s isplatom subvencija, a ulazni troškovi, od hrane, vode, struje do goriva, narasli su, kako mljekari kažu, preko 50 posto.
“Obavijestit ću medije da ću dijeliti mlijeku u okviru svoga doma, kol'ko tko hoće – nek’ uzme, naravno, besplatno, a ostalo što ne uspijem podijelit’, prolit ću”, veli Andrić.

Novi gubici

“To će Vam stvoriti novi gubitak?”

„Mi svakako imamo gubitak, sada 50 posto, ovako ćemo imati 100 posto. Mi smo u fazi kada nam taj gubitak više nije bitan“, odgovara on.

“Prekidom isporuke hrvatski će mljekari iz 27 udruženja pokušati prisiliti otkupljivače, ali i Ministarstvo poljoprivrede na povećanje otkupne cijene”, izvještava iz Duge Rese reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Mljekari žele 54 eurocenta po litru, čime bi, kako tvrde, pokrili troškove. No, neki smatraju da je obustava isporuke loš potez.

“Ja smatram da je obustava isporuke ishitrena odluka, barem za ponedjeljak”, kaže Zdravko Močnik, mljekar iz Duge Rese.
On je u istim problemima kao i ostali. Preopterećen je kreditima i posluje s gubicima. Ipak, vjeruje da je dogovor moguć, a od države očekuje pomoć.

“Po meni, jedino država to može napraviti. Mi, pojedinci, udruge, kooperanti, nismo to uspjeli. Prepustili su nas praktički da sami moramo pregovarati s otkupljivačima, čega se ja ježim”, rekao je Močnik.

Prekid proizvodnje, kako smatra, mogao bi ozbiljno ugroziti tržište mlijeka. Osim nestašice i poskupljenja na policama, otkupljivači bi mogli odustati od daljih pregovora za povećanje otkupne cijene, kao odgovor na obustavu isporuke.

“Bojim se da je moguć i taj scenarij, ali tada nam u Hrvatskoj jedino preostaje umiranje sela”, skeptičan je Močnik.

Obustava isporuke je tek prvi korak, a ako im to ne urodi plodom, mljekari najavljuju izlazak na ulice.

Izvor: Al Jazeera