Nove demonstracije u Prištini

Samoopredjeljenje je optužilo policiju za nasilje (AP)

Blizu 300 aktivista pokreta Samoopredjeljenje započelo je u Prištini protest zbog, kako je rečeno, policijskog nasilja prema pripadnicima tog pokreta tokom demonstracija u ponedjeljak, javio je Tanjug. 

Na čelu protesta su poslanici kosovske Skupštine iz redova Samoopredjeljenja, na čelu sa liderom pokreta Albinom Kurtijem, a demonstranti uzvikuju parole kojima izražavaju neslaganje zbog susreta i razgovora kosovskog premijera Hashima Thacija i premijera Srbije Ivice Dačića.

Izvještaji medija

“Sa lopovima nema države”, “Ujedinjenje sa Albanijom”, “Ne trgovina sa Srbijom”, neke su od parola aktivista Samoopredjeljenja.

U pozivu za protest Samoopredjeljenje je saopštilo da demonstriraju “protiv nasilja Vlade, koje je posljedica straha jedne kaste koja je došla na vlast ukradenim glasovima i koja je na hiljadu načina zloupotrijebila vlast”.

Razlog za protest je, kako navode, suprotstavljanje razgovorima sa Srbijom čiji je cilj, kako je ocijenjeno, smanjenje teritorije Kosova. 

Protest obezbjeđuju manje snage kosovske policije.

Tokom protesta pristalica Samooopredjeljenja u ponedjeljak, policija je uhapsila 58 učesnika. 

Kosovski mediji navode izjavu Kurtija, koji tvrdi da će se Samoopredjeljenje nastaviti protiviti dijalogu Prištine i Beograda.

Samoopredjeljenje je optužilo policiju za nasilje, prenose mediji.

Koha ditore izvještava o vanrednoj sjednici kosovske Vlade povodom najnovijih događaja na Kosovu koju je vodio Thaci.

Prema saopćenju Vlade koje list prenosi, Thaci je izjavio da je protest “izolovani čin” i istakao da se radi o “regresiji ranijeg nezadovoljstva zbog pregovora u Rambouilletu, zbog međunarodne administracije, zbog Ahtisaarijevog plana”.

Evropska budućnost

On je naglasio da su “ti glasovi i pojedinci” u skladu sa planovima protivnika nezavisnosti Kosova.

Thaci je, piše list, rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ocijenio kao “korak naprijed u pravcu evropske budućnosti Kosova”.

“Ovaj proces je počeo nakon dobijanja mape puta za liberalizaciju viza poslije okončanja nadgledane nezavisnosti i dobijanja studije izvodljivosti”, rekao je Thaci.

Izvor: Agencije