Nikolić: Za 100 godina nema priznanja Kosova

Nikolić: Da se bivša Jugoslavija nije raspala, lakše bi ušli u EU (Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da u svim razgovorima sa zvaničnicima Evropske unije otvoreno kaže da je nemoguće da se u narednih 100 godina u Srbiji rodi onaj koji bi prihvatio nezavisnost Kosova.

Nikolić je u intervjuu za makedonsku televiziju Sitel rekao ako neko iz Evrope bude kazao “da to nije problem za ulazak Srbije u EU, da sve drugo Srbija treba da uradi, a da će to pitanje doći na kraju, on ne može da se ponaša kao neko ko ne vidi da ustvari pomaže da se prizna nezavisno Kosovo”.

“Ne mogu da kažem da ćemo brzo biti u Evropskoj uniji, mogu da kažem da se nadam, ali ja ću pre da se sklonim nego da omogućim da u Uniju uđemo bez Kosova. Onaj ko u meni bude tražio saveznika za to naići će na zatvorena vrata”, rekao je Nikolić, a prenosi Tanjug.

Put Makedonije ka EU-u

Uoči zvanične posjete Makedoniji 26. oktobra, Nikolić je rekao da je Srbiji prepreka na evropskom putu to što neće prihvatiti da joj se oduzme dio teritorije, a Makedoniji što odbija prihvatiti da se odrekne imena, grba i zastave.

On je poručio Makedoncima da Srbija ima razumijevanja za problem njihove države, ali i ukazao na to da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

“Mi vas poznajemo kao Makedoniju, a ne kao bivšu jugoslovensku republiku, što svet zahteva i što je i Makedonija morala da prihvati da bi nastavila da živi i da se bori. Gledajte da ispunite sve uslove. Znam da nećete ispuniti uslov koji bi ponizio Makedoniju i ja to cenim, ali gledajte da ponekad svoje političare navedete na to da poštuju stav Srbije da bez Kosova i Metohije neće u EU”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je odbacio mogućnost da u budućnosti zemlje bivše Jugoslavije ponovno budu u nekom obliku zajedništva, istakavši da i eventualnu takvu svoju želju ne može nametati drugima.

“Mi smo se razišli kada nije trebalo, naravno da bismo jednostavnije i lakše ušli u EU da smo ostali zajedno, ne bismo imali ove probleme”, rekao je Nikolić.

Govoreći o Albancima u Makedoniji, Nikolić je rekao:
“Kada jednom ostvare prava u okviru teritorije Srbije, pozivaće se na ta prava u svim drugim državama. Kako da kažete da imaju pravo na svoju državu na Kosovu, a nemaju u Makedoniji, kako da kažete da imaju pravo na državu na teritoriji Kosova, a nemaju pravo na autonomiju u Grčkoj ili u Crnoj Gori”, rekao je Nikolić.

“Pravi se albanska država na teritoriji Balkanskog poluostrva koja još 30 godina neće biti uređena kao Makedonija i Srbija i za tih 30 godina svašta će da se desiti”, dodao je Nikolić.

‘Nisam ljut na Josipovića’

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, Nikolić  je rekao  da nije ljut na hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, da ne zna razlog njegove ljutnje i da će prihvatiti razgovor kada ga Josipović bude pozvao.

“Čekam da se odljuti. Ja ne živim u prošlosti. Ne pitam kad je ko protiv koga ratovao, to može samo jubilejima da se govori ili kako je izgledao rat. Današnjoj deci govoriti o ratu, a pričati im šta ih čeka sutra je besmisleno”, rekao je predsjednik Srbije.

Govoreći o euorintegracijama Hrvatske, Nikolić kaže da je ona i dalje prihvatljiva za Uniju iako nije riješila problem protjeranih Srba.

Nikolić je dodao da će Srbija nastaviti “mirno i strpljivo sa Hrvatskom da uređuje svoje odnose” i otklanja neriješena pitanja.

“Pozvao sam hrvatske predstavnike da kažu koja pitanja Srbija nije rešila, da možemo da ih rešimo, ali sam zato otvorio niz pitanja koje Hrvatska nije rešila i neće. Međutim, Hrvatska je miljenik EU-a, uvek je bila favorizovana, pa tako i sada. Srbiji se priča o problemu loših privatizacija i lošeg urađenog pravosuđa, pa je to i razlog zašto ne možemo da budemo član EU-a”, istakao je Nikolić.

On je dodao da, s druge strane, pravosuđe i privatizacija u Hrvatskoj nisu ništa bolje urađeni nego u Srbiji, a možda čak i lošije.

Govoreći o odnosu sa Bosnom i Hercegovinom, Nikolić je kazao da “Srbija ne svojata Republiku Srpsku i da je narod u tom entitetu taj koji odlučuje kako će živeti”.

“Ne odbacujem centralu BiH u Sarajevu, nemam na to pravo. Mi smo prihvatili Daytonski sporazum i po njemu je Bosna država sastavljena od dva entiteta”, ukazao je Nikolić i dodao da ta država ne funkcionira.

Nikolić je poručio da nije Srbija ta koja će pogaziti Bosnu i Hercegovinu.

‘Loše vodstvo DS-a’

Nikolić se osvrnuo i na odnose sa svojim bivšim prvim saradnikom, a sada liderom stranke koju je osnovao.

Na pitanje da li prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić ima njegovu podršku, Nikolić je odgovorio potvrdno.

“Ja sam ga postavio na to mesto. Drugi čovek u Srbiji to ne bi mogao da obavlja i Vučićeva energija se polako već prenela i na policiju i Tužilaštvo… Vučić neće stati dok ne istraži sav kriminal i dok svi kriminalci ne odu u zatvor i tu ima moju potpunu podršku”, kazao je Nikolić.

Upitan da li Srpska napredna stranka “namjerno” podržava zamjenika predsjednika Demokratske stranke Dragana Ðilasa, jer on nema “politički kapacitet” u stranci, Nikolić je rekao da ga ne zanima ko će pobijediti na tim stranačkim izborima.

“Voleo bih da pobedi Tadić koga je SNS pobedila. Uvek je dobro za protivnika imati onoga koga si pobedio. Mene baš briga ko će da pobedi u DS-u. Ne valjaju ni jedan ni drugi. To su isti ljudi, samo će da se raspodele u dva tabora”, kazao je Nikolić.

“U toj njihovoj prljavoj igri samo se otkriva koliko su bili loši, ali će SNS dugo godina da ih pobeđuje. Ðilas se u politiku ne razume”, smatra Nikolić.

Izvor: Agencije