Najviše mandata na lokalnim izborima za SDA

U Maoči, od 80 registriranih glasača, niko nije izašao na izbore (AP)

Najviše načelničkih mandata na lokalnim izborima 2012. godine u Bosni i Hercegovini osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA) – njih 37, saopćila je u ponedjeljak Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, prezentirajući utvrđene izborne rezultate.

Duraković načelnik Srebrenice

Prema konačnim rezulatima glasanja za načelnika Opštine Srebrenica, najviše glasova dobio je nezavisni kandidat Ćamil Duraković.

On je dobio ukupno  4.455 glasova, ili 47,10 posto ukupno važećih glasova, dok je Vesna Kočević, kandidat Koalcije za RS, dobila 3.663 glasa, ili 38,73 posto ukupnih glasova, a nezavisni kandidat Radojica Ratkovac osvojio je 1.298 glasova, ili 14,17 posto glasova.

Prema podacima CIKBiH, ukupan broj glasača u Srebrenici je  12.390, a važećih glasova je 9.458.

Na 25 redovnih biračkih mjesta  bilo je ukupno 7.759 važećih glasova, poštom je pristiglo 390 glasova, broj glasova u odsustvu i onih koji su prikupili mobilni timovi je 1.176 i potvrđenih 13 glasova.

Iza SDA s načelničkim mandatima slijede Srpska demokratska stranka (SDS) – 26 mandata, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) – 19, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine – 13, Socijaldemokratskla partija (SDP) Bosne i Hercegovine – 10, HDZ 1990 – tri, Demokratski narodni savez (DNS) i Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine – po dva mandata.

Ostalih 28 političkih subjekata – političkih stranaka i nezavisnih kandidata osvojili su po jedan načelnički mandat, prenosi Fena.

Kako je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopćio predsjednik CIKBiH Branko Petrić, SDA je osvojila i najviše mandata u općinskim vijećima (OV) – 516, a slijede SNSD – 387, SDS – 323, SDPBiH – 312, HDZBiH – 248, SBBBiH – 145, PDP – 122, DNS – 120, Stranka za Bosnu i Hercegovinu – 117, HDZ 1990 – 80, Socijalistička partija (SP) Republike Srpske (RS) – 68, Narodna stranka – Radom za boljitak (NSRzB) – 67, Hrvatska stranka prava (HSP) Bosne i Hercegovine – 44, te A-SDA – 40.

Niti jedan glas

Najviše mandata za garantirane mandate pripadnika nacionalnih manjina osvojio je SDPBiH – sedam, a slijede SDA – četiri, SDS – dva te 16 političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su osvojili po jedan mandat.

Govoreći o karakteristikama ovogodišnjih lokalnih izbora, održanih 7. oktobra, Petrić je istaknuo da je bilo političkih stranaka koji su osvojili manje glasova nego što su imali prijavljenih kandidata, da pojedini kandidati nisu dobili niti jedan glas te da u Maoči, od 80 registriranih glasača, niko nije izašao na izbore.

Na upit novinara o Srebrenici, Petrić je naglasio da je u tom gradu zabilježena masovna prijava prebivališta te da je na stotine osoba poništilo odluke o prijavi prebivališta u Srebrenici neposredno nakon izbora.

Također je istaknuo da CIKBiH sukcesivno rješava prigovore i žalbe na rezultate izbora te da se nekoliko prigovora odnosilo na Trnovo, Istočni Mostar, Istočni Drvar i Srebrenicu.

Izvor: Agencije