Gormez pozvao na ‘jedinstvo kalendara’

Nije prihvatljivo da pristanemo na kalendarsku jednakost s onima koji i danas izlaze na brda i s rukom na čelu traže Mlađak na nebu (Anadolija)
Nije prihvatljivo da pristanemo na kalendarsku jednakost s onima koji i danas izlaze na brda i s rukom na čelu traže Mlađak na nebu (Anadolija)

Predsjednik Turske uprave za vjerska pitanja Mehmet Gormez izrazio je žaljenje što muslimani u svijetu obilježavaju prvi dan Kurban bajrama u različito vrijeme i pozvao islamski svijet na jedinstvo po ovom pitanju.

On smatra da je veliki propust to što još nikada nije zaživjelo “kalendarsko jedinstvo” i što bajramska radost neće biti svugdje u svijetu u isto vrijeme.

“Dok mi s hadžijama budemo na Arefatu, naša braća u Turskoj će već obilježavati Kurban bajram. To je veoma tužna činjenica. To je stanje veoma tužno za cijeli islamski svijet”, kazao je Gormez, prenosi agencija Anadolija.

Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska i Kosovo će prvi dan Kurban bajrama obilježiti prema tumačenju Saudijske Arabije u petak, 26. oktobra, dok su se Makedonija i Albanija priklonile turskom, naučnom računanju početka tog praznika i prvi dan će obilježiti u četvrtak, 25. oktobra.

Gormez je podsjetio da su se vjerske institucije Turske sastale dva puta nakon što je Saudijska Arabija objavila da je Kurban bajram u petak i da je utvrđena ispravnost odluke Turske da prvi dan Kurban bajrama bude u četvrtak, dan ranije nego u Saudijskoj Arabiji.

“Sada, kada posjedujemo sva tehnološka dostignuća i kada je moguće precizno izračunati kretnje Sunca i Mjeseca, nije prihvatljivo da pristanemo na kalendarsku jednakost s onima koji i danas izlaze na brda i s rukom na čelu traže Mlađak na nebu. Ukoliko ćemo govoriti o jedinstvenom kalendaru, to je neprihvatljiv način”, kazao je Gormez.

‘Tačan red’

On je podsjetio i na odlomak iz Kur'ana u kojem se navodi da se “Sunce i Mjesec kreću prema tačnom redu” i kazao da je taj red danas moguće izračunati.

Gormez je dodao da bi bila velika sramota za muslimanski svijet kada ne bi znali proračune Mjesečevih kretnji nakon 14 stoljeća od objave spomenutog odlomka iz Kur'ana.

Podsjetivši na to da se islamski svijet sastao u Istanbulu 1979. godine i tada donio odluku o određivanju datuma Bajrama nakon što se Mlađak ukaže bilo gdje na zemlji, Gormez je kazao da ova odluka nije poštovana.

“Tužan, saopćavam da je ova odluka zanemarena. Mi ćemo se i dalje zalagati za jedinstven kalendar prema ovoj odluci”, rekao je Gormez.

Novi sastanak

Predsjednik Uprave za vjerska pitanja Turske je pozvao cijeli islamski svijet da se ujedini po ovom pitanju i podrži dogovor iz 1979. godine.

On je dodao da su obje odluke o početku Bajrama donesene prema različitim pravilima i da su obje tačne, ali da se Turska zalaže za “tačniju” varijantu i zajedničku istovremenu bajramsku radost u cijelom svijetu.

Naglasivši da bi se ovakva mimoilaženja mogla ponoviti i u narednom periodu, Gormez je istakao da je Turska uprava za vjerska pitanja već pokrenula inicijativu o sastanku islamskih zemalja nakon Kurban bajrama, po uzoru na sastanak iz 1979. godine i da će učiniti sve kako bi se ovakva razmimoilaženja i konflikti izbjegli.

Gormez je kazao kako je obavio preliminarne razgovore sa svim muftijama na Balkanu, kao i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Mustafom ef. Cerićem i dodao kako se i muftije zalažu za uspostavljanje jedinstvenog islamskog kalendara.

Izvor: Agencije


Povezane

Različit pristup računanju vremena po islamskom kalendaru doveo je do nesuglasica u određivanju početka četverodnevnog Kurban Bajrama.  Gost u studiju Al Jazeere je Ekrem Tucaković, portparol islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO