Vijeće Evrope nadgleda izbore u BiH

Preliminarni rezultati nadgledanja bit će objavljeni u ponedjeljak, 8. oktobra (coe.int)
Preliminarni rezultati nadgledanja bit će objavljeni u ponedjeljak, 8. oktobra (coe.int)

Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope (VE) obavit će posmatračku misiju u Bosni i Hercegovini od 4. do 8. oktobra te će nadgledati proces glasanja na lokalnim izborima 7. oktobra ove godine.

Misiju predvodi izvjestiteljica Amy Koopmanschap iz Holandije, uključujući i članove EU Komiteta regija, te člana francuske Asocijacije Vijeća evropskih općina i regija.

U vezi s izborima obavljena je i pripremna predizborna misija 18. i 19. septembra ove godine.

Delegacija će se 4. i 5. oktobra susresti, između ostalih, s Brankom Petrićem, predsjednikom Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, kao i sa šefom delegacije Bosne i Hercegovine pri Kongresu i sa potpredsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Svetozarom Pudarićem.

Sastanci na terenu

Sastanci su, također, predviđeni s predstavnicima diplomatske zajednice u Sarajevu, nevladinim sektorom i medijima.

Za 6. oktobar su predviđeni sastanci na terenu s članovima općinskih izbornih komisija (OIK), ispostavama međunarodnih organizacija i s kandidatima na listama za lokalne izbore.

Na izborni dan devet timova Kongresa će biti raspoređeno na različitim područjima, kako bi nadgledali izbore širom zemlje.

Delegacija Kongresa će predstaviti preliminarne rezultate nadgledanja na konferenciji za novinare predviđenoj za ponedjeljak, 8. oktobra, u 10:30 sati u atriju hotela Evropa u Sarajevu.

Izvor: Agencije


Povezane

Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” podnijela krivične prijave protiv CIK-a i policije zbog poništenih prebivališta birača.

01 Oct 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO