Pusić: Pitanje štediša opet vratiti u Basel

Bazelska banka se prije dvije godine proglasila nenadležnom u sporu između dviju zemalja (AFP)
Bazelska banka se prije dvije godine proglasila nenadležnom u sporu između dviju zemalja (AFP)

Hrvatska je predložila Sloveniji da se zajedno obrate Banci za međunarodna poravnanja u Baselu u Švicarskoj, kako bi bio riješen spor u vezi s isplatom stare devizne štednje hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić potvrdila je za hrvatske medije da hrvatska strana nudi ponovno obraćanje bazelskoj banci.

“Ovoga puta prijedlog bi dvije zemlje podnijele zajedno”, rekla je i dodala kako misli da projekt ima šanse.

Finansijski stručnjaci Zdravko Rogić iz Hrvatske i France Arhar iz Slovenije, kojima je povjereno rješavanje problema, u četvrtak se trebaju sastati na Bledu, gdje će biti i službeno objavljeno da se u traženje rješenja ponovno uključuje Banka za međunarodna poravnanja.

Ta bazelska banka se prije dvije godine proglasila nenadležnom.

Ratifikacija ugovora

Hrvatski mediji podsjećaju da se slučaj Ljubljanske banke ponovo našao u centru pažnje nakon što je Slovenija zaprijetila blokadom ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Evropskom unijom (EU) dok se ne nađe zadovoljavajuće rješenje konflikta starog 20 godina.

“Hrvatska je spremna razgovarati i razmotriti moguće načine rješavanja, a jedino na čemu je insistirala od početka je da, kako god se riješilo pitanje Ljubljanske banke, to nema i ne može da ima nikakve veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora EU-om u slovenskom Parlamentu”, rekla je ministrica.

Iako pitanje Ljubljanske banke već dugi niz godina narušava odnose sa Slovenijom, oni su zaoštreni još više nakon nedavne izjave ministra vanjskih poslova Slovenije Karla Erjavca da Hrvatska stalno mijenja stavove o Ljubljanskoj banci i kako zbog toga nije previše optimističan da će se naći rešenje, pišu agencije.

Pusić je na to odgovorila da Hrvatska “kontinuirano ima isto stajalište” o Ljubljanskoj banci, ističući kako ne vidi da to ima veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO