Postignut dogovor, deblokada Dunava

Sedmodnevna blokada Dunava uzrokovala je velike materijalne troškove (AFP)

Predstavnik nezadovoljnih radnika Dunav agregata Novica Cvetković izjavio je da je postignut dogovor u vezi s isplatom zaostalih zarada zaposlenima, što znači da se povlače brodovi sa blokade i oslobađa plovni put na Dunavu kod Novog Sada.

Cvetković je izjavio Tanjugu da “dogovor stupa na snagu odmah” i da je počelo oslobađanje ulazu u novosadsku luku, te da će rano ujutro u utorak biti izvršena kompletna deblokada Dunava.

Posljednji pregovori u kojima su učestvovali sajvetnik premijera Ivica Tončev, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici radnika i vlasnik kompanije Dušan Borovica počeo je oko 21 sat i dogovor je postignut oko 22:30, rekao je on.

Dogovoreno je da radnicima do srijede bude uplaćene četiri plate i isto toliko ukrcavanja na brodove, a da im još dvije plate i dva ukrcavanja budu isplaćeni do 5. novembra.

Zbog sedmodnevne blokade plovnog koridora kod Novog Sada više od stotinu domaćih i stranih brodova je usidreno uzvodno i nizvodno, što stvara velike materijalne troškove i gubitke za prevoznike i vlasnike robe koja se transportuje rijekom.

Izvor: Agencije