Optužbe za predizborna zapošljavanja

Uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, nevladin sektor upozorava na nezakonito zapošljavanje, uglavnom po stranačkim linijama. Pozivaju se na zakon koji zabranjuje zapošljavanje u javnim službama od trenutka raspisivanja izbora.

Dok se nadležna Državna izborna komisija ne oglašava o tome, u javnoj upravi tvrde da kršenja zakona nije bilo.

Da je Zakon o finansiranju političkih partija, koji zabranjuje oglašavanje radnih mjesta i zapošljavanje u javnoj i lokalnim upravama pred izbore prekršen, brojni su primjeri, tvrde u Centru za demokratsku tranziciju.

Objašnjenje države

„Prednjači Cetinje, sa sedam pripravnika, Mojkovac, Plužine Šavnik, Ministartvo pravde 22 ugovora su sklopljena u avgustu. Poslali smo upite i za septembar da vidimo šta se dešavalo u toku izborne kampanje“, kaže Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju.

„Na 30-ak slučajeva, kako tvrde nezakonitog predizbornog zapošljavanja u javnim službama ukazala je i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, koja je Državnoj izbornoj komisiji podnijela 16 prijava protiv odgovornih u Zavodu za zapošljavanje, Upravi za kadrove, opštinama i drugim institucijama, za sada bez odgovora“, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

U Upravi za kadrove tvrde da zakon nije prekršen jer je, objašnjavaju, riječ o postupcima započetim prije raspisivanja izbora, svega pet na nivou državnih institucija.

„Mi kao organ za objavljivanje započete konkurse moramo završiti jer nigdje u zakonu ne piše da se postupci koji su već u toku moraju obustaviti ili odložiti, tako da mi shodno zakonskoj regulativi, postupak moramo okončati“, navodi Svetlana Vuković, direktorica uprave za javne kadrove.

No, iza tvrdnji nevladinog sektora stoje brojni papiri i ugovori, od kojih neki ističu odmah nakon izbora. Stoga, očekuju reakciju nadležnih.

Predviđene kazne

„Očekujemo od institucija da urade nešto, da se utvrdi ko je prekršio zakon i da taj neko bude kažnjen“, ističe Kovačević.

Za odgovorne u institucijama, koji prekrše zabranu oglašavanja radnih mjesta i zapošljavanja novih uposlenika u toku predizborne kampanje, predviđena je novčana kazna od 200 do 2.000 eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO