Odgođen početak suđenja pripadnicima JSO-a

Početak suđenja osmorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije Srbije, optuženih za organiziranje oružane pobune u novembru 2001. godine, odgođen je za srijedu.

Odbrana je zatražila izuzeće zamjenika, ali i samog specijalnog tužitelja za organizirani kriminal Miljka Radisavljevića.

Zahtjev za izuzeće, koji su prihvatili i ostali pravni zastupnici osmorice optuženih, podnio je advokat Gradimir Nalić koji zastupa dvojicu bivših pripadnika JSO-a, Vladimira Potića i Miću Petrakovića.

Obrazlažući zahtjev, Nalić je naveo da se njegovi branjenici dovode u vezu sa ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića, iako s tim slučajem nemaju nikakve veze.

Odbrana tvrdi kako tužilaštvo, putem medija, vrši pritisak na Sud i obmanjuje javnost formulacijama da je pobuna uvertira u atentat na Đinđića, koji se dogodio godinu i po dana po pobuni JSO-a.

„Vi stalno imate Tužilaštvo koje je na korak od političke pozadine, ali nikako taj korak da pređe. Da je prešlo u ovom predmetu, mislim da bi neki drugi bili okrivljeni, a ne šef voznog parka ili tako neki zadužen za logistiku, ili ovaj moj koji je izvršavao naređenje Gorana Petrovića koji je smenjen“, kazao je Božo Prelević.

Bez fizičkog kontakta

Predsjedniku tročlanog sudskog vijeća Vladimiru Vučiću, također je ukazano da trojici optuženih , bivšem komandantu JSO-a Miloradu Ulemeku Legiji, Zvezdanu Jovanoviću i Dušanu Maričiću, koji u posebnom odjeljenju požarevačkog zatvora Zabela izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog ubistva premijera Đinđića i najtežih krivičnih djela, nije omogućena priprema odbrane, jer im nisu dostavljeni svi neophodni spisi i jer im se razgovori prisluškuju.

„Uslovi za razgovor su takvi da se postavlja neko staklo neprobojno, snimaju se kamerama, prisluškuje… Nemamo mi šta tu posebno da krijemo, ali ne dozvoljavamo da se nama onemogućava da normalno razgovaramo i dogovaramo sa našim branjenikom“, izjavio je Ulemekov advokat Slobodan Milivojević.

Ulemek i Jovanović nemaju fizički kontakt sa braniocima jer izdržavaju kazne pod posebnim uslovima, objašnjava glasnogovornica Specijalnog suda Maja Kovačević, navodeći da su im zbog toga, u prostorijama u kojima izdržavaju kazne,  instalirani kompjuteri, kao i da im je Sud proslijedio skeniran materijal.

Odluka o zahtjevu za izuzeće tužioca u postupku kao i specijalnog tužioca, bit će donesena u što kraćem roku, kaže Kovačević.

„O zahtevu zamenika tužioca za organizovani kriminal odlučivaće glavni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, a o zahtevu za njegovo izuzeće, republički tužilac Zagorka Dolovac. Mi se nadamo da to može da bude odlučeno veoma brzo, možda već sutra, možda i ne“, dodaje.

Pojačano osiguranje

Pripremno ročište u sudskom procesu protiv osmorice optuženih bivših pripadnika JSO završeno je 12. jula ove godine.

Za organiziranje oružane pobune koja se dogodila između devetog i 17. novembra 2001. godine optuženo je ukupno osam pripadnika te jedinice. Jedinica je tada otkazala poslušnost, povukla pripadnike u centar u Kuli, odbijajući zahtjeve načelnika resora Državne sigurnosti, ministra policije i premijera Đinđića da prekine sa pobunom.

Zbog početka suđenja, Ulemek, Jovanović i Maričić prebačeni su iz posebnog odjeljenja požarevačkog zatvora u Specijalni sud u Beogradu, navodi Anne- Marie Ćurčić, novinarka Al Jazeere iz Beograda.

„U međuvremenu, u svim zatvorima u Srbiji pojačane su mere obezbeđenja zbog informacije da se u požarevačkom zatvoru Zabela priprema pobuna zatvorenika. Prema rečima premijera Ivice Dačića, pobuna bi mogla da se dovede u vezu sa početkom suđenja pripadnicima JSO-a“, dodaje Ćurčić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tužilaštvo Srbije ih tereti da su oružanu pobunu organizirali s vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem i da je to bio uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

09 Mar 2012

Majka i sestra ubijenog Zorana Đinđića podnijele krivične prijave protiv političara Velimira Ilića i Nebojše Čovića jer nisu prijavili saznanja o najavi atentata, a bit će još onih koji će odgovarati, kazao za Al Jazeeru advokat Srđa Popović.

15 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO