Neum uspavan pred izbore u BiH

Iako su slijedeće sedmice izbori, jedini bh. grad na moru, Neum, prilično je uspavan. Nema velikih stranačkih obračuna niti građani očekuju neke bitne promjene.

Međutim, Neum se ipak stalno vrti u medijima, ali zbog graničnog spora Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te gradnje koridora.

Ugodan početak oktobra u Neumu, čak i za kupanje, koristi bračni par Brčaka s prebivalištem u Danskoj kako bi uživali u miru. Za razliku od ostatka BIH, kojom su proputovali, ovdje, kažu, ni ne osjete da su uskoro izbori.

„Uopšte se ne primjećuje. Nigdje nijednog plakata, ničega nema vezano za politiku. To je predivno. Tako bi, ustvari, trebalo, ja mislim. To privlači narod, turiste“, kaže Belkisa Ibrahimović.

U jedinom bh. gradu na moru zatvaraju se radnje, sezona je gotova. Mladi bi voljeli malo oživjeti svoj grad i preko zime.

Jasna Markanović rekla je kako ništa, „noćni klubovi, disko, kina, kazališta, čitaonice“, ne radi u ovom periodu.

Bez velikih sukoba

To mladost očekuje od općinske vlasti. No, to nitko ne obećava kao i malo što drugo, ističe novinar Al Jazeere Ivan Pavković koji je boravio u Neumu.

„Samo je jedan kandidat za načelnika općine, i to ovaj dosadašnji. Nema ni velikih sukoba među strankama na lokalnoj razini“, navodi Pavković.

„Jedino, zapravo, oko čega se oglašavala općinska vlast i po čemu se spominjao Neum posljednjih dana je Pelješki most. Pitanje međudržavnih odnosa Hrvatske i BIH nametnulo se kao jedno od pitanja lokalnih izbora.“

Iako su svjesni da se pitanje mosta i koridora rješava na višoj razini od lokalne, u Neumu tu temu ne smatraju suvišnom. Sarajevski filmski reditelj Vlatko Filipović penzionerske dane većinom provodi u mjestu gdje je rođen.

„Ja znam da je pametno graditi mostove, i ljudske, i željezne i betonske i svake druge. Mostovi povezuju a kuku mu tko se ne povezuje s drugima“, rekao je Filipović.

Zaleđe grada živi mirno, sve je više maslina. Maslinar Josip Matić razočaran je što se svi bave pitanjem povezivanja Dubrovnika, a malo ko Neuma s unutrašnjosti BiH.

„Što se tiče te politike, ne znam. To više ljude puno ni ne interesira. Nisu im ni jasne te relacije. Zato smo se mi neki i uhvatili ovako“, ističe maslinar Josip Matić.

Običan narod

U radu je spas, smatra i Sarajlija Davor Matuško koji je na djedovini pokrenuo agroturizam. Tri godine je tu, posao solidno ide. I on se nada boljoj cesti kroz zaleđe a onda i drugim projektima, što očekuje od neumskih, ali i ostalih vlasti u BiH.

„Kao što imaju tamo u zapadnoj Hercegovini vinske ceste, i u nas bi moglo možda. Dosta se vina proizvodi a da ne pričam o maslinama. Ovo je prvenstveno maslinarski kraj. Nadamo se da će i to biti jednog dana – kao što idu u dolinu Neretve brati mandarine, kod nas masline“, smatra on.

Matušku su stigli su i gosti, Riječani koji misle kako sve treba ostaviti kako jeste jer je europska tendencija ionako brisanje granica.

„Danas, sutra će BiH ući u EU pa ćemo moći prelaziti bez Schengena, svega. On će tu biti pet, 10 godina dok se ne smiri situacija i sve će biti normalno. Ljudi će ići bez granica, kao prije“, govori Siniša Jakšić.

Tako razgovara običan narod. U neumskom zaleđu i Neumu htjeli bi štošta poboljšati, no malo očekuju.

Željeli bi politiku maknuti podalje, no, ona ih okružuje. Lokalne teme bacili su u sjenu koridori, ceste, mostovi, čak i pred lokalne izbore.

Najgore, kažu u Neumu, što se i o tome samo priča a ne radi zapravo ništa, ni s jedne strane granice.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO