ICTY odbio nove dokaze Gotovine i Markača

Markač je nepravomoćno osuđen na 18 godina zatvora (AP)
Markač je nepravomoćno osuđen na 18 godina zatvora (AP)

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbilo je razmatrati nove dokaze koje je tokom žalbenog postupka predlagala odbrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača, saopćio je Sud u utorak.

Advokati odbrane dvojice generala podnijeli su tokom prošle i ove godine nekoliko zahtjeva da se u žalbenom dijelu postupka uvede oko 30 novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta odbrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme akcije Oluja, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa, te ekspertni izvještaji američkih oficira.

Ti su se dokazi ticali uzroka odlaska srpskih civila iz Hrvatske prije Oluje, u toku i nakon nje, te zakonitosti topničkih napada Hrvatske vojske tokom Oluje kao i Gotovininih ovlasti kao zapovjednika, prenosi Hina.

Advokati odbrane  tvrdili su da im ti dokazi nisu bili na raspolaganju tokom suđenja.

Nepravomoćno osuđeni na zatvor

“Žalbeno vijeće utvrđuje da podnositelj žalbe nije pokazao da bi … dokumenti utjecali na prvostupanjsku presudu da su bili uvedeni na suđenju”, navodi se u javnoj verziji odluke o odbijanju dokaza koja je donesena tajno još 21. juna.

Žalbene sudije zaključile su da su slični dokazi izvedeni tokom suđenja, a za dio dokaza zaključili su da su bili na raspolaganju odbrani.

Žalbeno vijeće ističe da se “ova odluka odnosi isključivo na prihvatljivost predloženih dokaza i ne može se tumačiti kao izražavanje bilo kakvih stajališta o samim žalbama” dvojice generala.

Gotovinina obrana nakon te odluke u augustu je zatražila od žalbenih sudija da uvedu novih pet dokaza u žalbeni postupak koji, kako su naveli, također pobijaju zaključak prvostepene presude da su Srbi izbjegli tokom Oluje zbog prekomjernog granatiranja Hrvatske vojske i potvrđuju da su evakuirani organizirano po nalogu tzv. krajinskih vlasti, kao što su to pokazali i dokazi koje je odbilo žalbeno vijeće.

Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Gotovine i Markača, nepravomoćno osuđenih prošle godine na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom i nakon operacije Oluja, trebao bi se završiti do kraja godine.

Do tada se očekuje odluka žalbenog vijeća o žalbama dvojice generala na prvostepenu presudu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO