CEDEM: Koaliciji Mila Đukanovića 47,2 posto

Istraživanje sprovedeno u 16 općina na uzorku od 1.022 ispitanika (www.cedem.me)

Koaliciju “Evropska Crna Gora – Milo Đukanović” podržava 47,2 posto opredijeljenih birača, dok Demokratski front (DF) Miodraga Lekića ima podršku 18,5 posto, pokazalo je septembarsko istraživanje CEDEM-a, koje je provedeno u 16 općina na uzorku od 1.022 ispitanika.

Istraživanje koje je proveo metodolog Miloš Bešić je pokazalo da Socijalističku narodnu partiju (SNP) Srđana Milića podržava 14,9 posto opredijeljenih birača, dok Pozitivna Crna Gora Darka Pajovića ima podršku 10,2 posto opredijeljenih glasača.

U istraživanju CEDEM-a objavljenom u utorak je i tabela rejtinga političkih partija s intervalom povjerenja od 95 posto, prema kojem je moguće da u slučaju pada Koalicije “Evropska Crna Gora” na minimalnih 44,1 posto tri opozicione partije imaju većinu od 50 posto u slučaju maksimalnih vrijednosti koje mogu dostići.

U procentima gledano, rejting Koalicije “Evropska Crna Gora” se kreće u intervalu od 44,1 do 50,2 posto, DF-a od 16,1 do 20,9 posto, SNP-a od 12,7 do 17,1 posto, a Pozitivne Crne Gore od 8,3 do 12 posto.

Kadić bez podrške

Rezultati Bešićevog istraživanja govore da Bošnjačka stranka (BS) može računati na 2,3 posto podrške opredijeljenih glasača, koalicija “Zajedno”, koju čine Stranka penzionera i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore na 2,2 posto, dok bi Srpska sloga mogla dobiti 1,9 posto.

Demokratskoj uniji Albanaca moglo bi pripasti 1,2 posto glasova opredijeljenih birača, dok bi manje od jedan posto glasova osvojile Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Albanska omladinska alijansa, Forca i Albanska koalicija.

Podaci Bešićevog istraživanja kazuju i da niko od 1.022 ispitanika nije zaokružio listu Srpski nacionalni savjet Ranka Kadića.

Izlaznost 80 posto

Na pitanje da li je Crna Gora krenula pravim putem potvrdno je odgovorilo 33,9 posto, dok čak 32,5 posto smatra da zemlja ide pogrešnim smjerom.

Trećina ispitanika nije mogla procijeniti da li zemlja ide pravim putem.

Kada je riječ o rezultatima koji govore o tome koliko će građana izaći na oktobarske izbore, istraživanje pokazuje da će na birališta izaći nešto manje od 80 posto građana (43,4 posto hoće sigurno, dok 36,2 posto vjerovatno hoće).

Istovremeno, 10 posto anketiranih vjerovatno neće izaći na oktobarske izbore, dok 10,4 posto ispitanika sigurno neće izaći na birališta.

Mandić: Propaganda DPS-a

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) nema veze s realnim stanjem i više je u funkciji propagande Demokratske partije socijalista (DPS), poručio je funkcioner DF-a Andrija Mandić.

On je novinarima rekao da je to već sve viđeno i da je istraživanje javnog mišljenja radio čovjek kog je, kako je kazao, angažirao DPS kao političkog savjetnika.

“I on ne samo da politički savjetuje, nego i očigledno podržava na sve moguće načine”, dodao je.

“Siguran sam da to ispitivanje nema nikakve veze sa realnim stanjem na terenu i da je više u funkciji propagande DPS-a i partije koje su bitne za DPS nego što je ozbiljno istraživanje javnog mnjenja i DF će se prema tome odnositi na takav način”, zaključio je Mandić.

Izvor: Agencije