Iskaz svjedoka o peterostrukom ubistvu

U večernjim satima u petak završeno je ispitivanje zaštićenog svjedoka na skopskom Krivičnom sudu u slučaju peterostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja.

Ovo prvo ispitivanje svjedoka o peterostrukom ubistvu, koje se desilo u aprilu, trajalo je tri sata.

Prema informacijama istražnog sudije, iskaz zaštićenog svjedoka važan je za istragu i odluku Tužilaštva hoće li pokrenuti optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za ubistva četiri mladića i jednog starijeg čovjeka. 

Četvorica osumnjičenih, koji su u pritvoru od maja ove godine, prisustvovalo je ispitivanju u Sudu u petak. Ostala dvojica osumnjičenih su u bjekstvu.

Istražni sudija Vladimir Tufekdžić rekao je da su i odbrana i osumnjičeni postavljali pitanja zaštićenom svjedoku.

„Otkako je ugroženi svjedok dobio ovakav status, s njim su provedene istražne radnje tokom septembra i on je identificirao osobe s fotografija. Ispitivanje ugroženog svjedoka u fazi rasprave je završeno. Odbrana, javni tužilac i sami osumnjičeni imali su mogućnost postavljati pitanja i dobiti odgovor uz ograničenja, kako se ne bi otkrio identitet svjedoka“, rekao je Tufekdžić.

Šestomjesečni rok

Kako iz Skoplja izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, u petak. 26. oktobra ističe šestomjesečni rok do kojeg Tužilaštvo mora podići optužnicu ili pustiti osumnjičene na slobodu.

Tužilaštvo je saopćilo da posjeduje transkripte telefonskih razgovora osumnjičenih, te automobil koji se dovodi u vezu sa ubistvima, ali do sada nije pronađeno oružje kojim su ubistva počinjena.

Osumnjičeni su privedeni prvog maja, a policija je tvrdila da je motiv peterostrukog ubistva bio terorizam, kazala je Smilevska.

Osumnjičeni Albanci, navodi policija, namjeravali su ubiti Makedonce, kako bi unijeli strah u makedonsko društvo, rekla je ona.

Nakon hapšenja četvorice osumnjičenih, Albanci su organizirali masovne proteste u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, a slučaj je zaokupio medijsku pažnju.

Izvor: Al Jazeera