Srbiji 81 milion eura za projekte

Kreutz: Potpisani protokol je kvalitetna osnova za nastavak saradnje s novom Vladom Srbije (Tanjug)

Njemačka je u četvrtak, potpisanim Protokolom o razvojnoj saradnji u 2012. godini, Srbiji odobrila 81 milion eura za projekte u oblasti energetike, infrastrukture i razvoja demokratije unapređenja javne administracije.

Protokol su u Vladi Srbije potpisali direktor Vladine Kancelarije za eurointegracije Milan Pajević i načelnik Odsjeka za saradnju s jugoistočnom Evropom i Kavkazom njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Leo Kreutz.

Pajević je, poslije potpisivanja protokola, podsjetio da je dosadašnja njemačka razvojna pomoć Srbiji, ne računajući najnovija odobrena sredstva, iznosila blizu 1,2 milijarde eura.

“Najsrdačnije zahvaljujem nemačkoj Vladi i narodu na pomoći i podršci koju nam je do sada ukazivala i nadamo se da će se tako nastaviti i u narednom periodu”, rekao je Pajević.

‘Značajan obim pomoći’

Kreutz je istakao da je potpisani protokol kvalitetna osnova za nastavak saradnje s novom Vladom Srbije.

“Razmatrali smo teške i složene teme, ovdje se radi o značajnom obimu pomoći Srbiji. Vrlo sam zahvalan na otvorenosti i jasnoći s kojom je gospodin Pajević rukovodio delegacijom Srbije”, rekao je on.

Ceremoniji potpisivanja je prisustvovao i ambasador Njemačke u Srbiji Heinz Wilhelm, koji je podsjetio na to da je njegova država od 2000. godine najveći davalac razvojne pomoći Srbiji i da je Srbija među deset najvećih primalaca njemačke pomoći.

“Njemačka je veoma zainteresirana da Srbija što prije postane članica Evropske unije (EU), nadamo se da će joj danas odobrena sredstva pomoći na putu ka Evropi”, poručio je Wilhelm.

Izvor: Agencije