Polemika u Saboru o poticanju zapošljavanja

Sabor: Zastupnici HDZ-a kritiziraju da je riječ o kozmetičkim izmjenama, koje ne mogu značajno utjecati na pad broja nezaposlenih (Pixsell)

Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) usprotivili su se u četvrtak izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja, ocijenivši da je riječ o kozmetičkim izmjenama, koje ne mogu značajno utjecati na pad broja nezaposlenih, koji se, tvrde, rapidno povećava zbog Vladine “promašene gospodarske politike”.

“Što to vi, zaboga, u Vladi radite i čemu služite?”, upitao je Đuro Popijač (HDZ), upozorivši da je u posljednjih sedmicu dana bez posla ostalo novih 8.000 osoba.

“Danas moramo slušati vašu samohvalu, no ako ovako nastavite premašit ćete rekordnih 400.000 nezaposlenih iz 2002. godine”, dodao je.

Utvrdio je da bi mjera stjecanja radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa doživjela fijasko da 3.000 osoba nisu uključili u javni sektor.

Zakon ‘kamilica’, a ne lijek

I njegov stranački kolega Dujomir Marasović tvrdi da je predloženi zakon “kamilica, iako nam je potreban ozbiljan lijek za teške bolesti”.

“Tim mjerama nećete nikoga zaposliti. Vi ste povisili poreze, umrtvili investicije, o kakvom zapošljavanju vi govorite? Ovo je prodavanje magle”, rekao je Marasović.

Vlada će i u budžetu za iduću godinu pokušati povećati izdvajanja za aktivne mjere politike zapošljavanja, a sigurno ih neće smanjivati, poručio je ministar rada i mirovinskog sistema Mirando Mrsić predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja.

On je najavio da će Vlada predložiti produženje primjene tih mjera za još šest mjeseci, odnosno do 1. jula iduće godine, kada se očekuje ulazak Hrvatske u Evropsku uniju (EU), s tim da će se mjere proširiti i pojednostaviti kako bi im se olakšala primjena.

Mrsić se pohvalio da se lani 40 posto mladih koji su bili uključeni u tu mjeru nije vratilo u evidenciju nezaposlenih, najavivši da će Zavod za zapošljavanje u iduće dvije-tri godine pratiti sve korisnike mjera, te da će tada biti poznat i njihov stvarni učinak.

Najavio je i mjeru sufinansiranja u iznosu od 50 posto ukupne plate za prelazak starijih od 50 godina iz jedne kompanije, gdje su proglašeni viškom, u drugu, a ta bi se mjera odnosila i na osobe s invaliditetom.

Stručno osposobljavanje

Izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja predlaže se, pak, redefiniranje pojma nezaposlene osobe bez radnog iskustva, kako bi se omogućilo stručno osposobljavanje i osobama koje su ostvarile više od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju, što po sadašnjem zakonu nije bilo moguće.

Nezaposlenom bi se osobom, u tom smislu, smatrala osoba koja se u evidenciji tijela nadležnog za vođenje evidencije o nezaposlenima vodi duže od 30 dana i koja nema više od jedne godine evidentiranog staža u zvanju za koje se obrazovala, bez obzira na ukupno ostvaren staž mirovinskog osiguranja.

Time se skraćuje vrijeme vođenja u evidenciji sa 20 na 30 dana, te se ograničenje od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju zamjenjuje ograničenjem od jedne godine staža u zvanju za koje se nezaposlena osoba obrazovala i to bez obzira na ukupno ostvareni staž u mirovinskom osiguranju.

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa omogućilo bi se i osobama koje su radni staž ostvarile kroz rodiljni i roditeljski dopust.

Laburist Nikola Vuljanić izrazio je sumnju u Mrsićevu tvrdnju o iznimno dobroj reakciji na mjeru stjecanja radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa.

‘Došli do crte očaja’

“Ako je reakcija dobra, to govori da smo došli do crte očaja: ne vide svoje mjesto u društvu, pa daj mi mjesto, kakvo god”, rekao je Vuljanić.

Uvjeren je i da je “bolji odaziv pokretu ‘Napustimo Hrvatsku'”.

Zakonske izmjene podržali su u Hrvatskom demokratskom savezu Slavonije i Baranje (HDSSB).

“Bolje išta nego ništa. Iako je ovo slaba injekcija za vrlo bolesnog bolesnika, ipak je liječenje započelo”, kazao je Igor Češek.

Srđan Gjurković najavio je podršku Hrvatske narodne stranke (HNS) Vladinom prijedlogu, koji je označio potvrdom da vlast prepoznaje i osjeća potrebe građana koji se žele zaposliti i stručno osposobiti.

Istakao je kako će do kraja ove i početkom iduće godine uslijediti niz novih zakonskih rješenja kojima se potiče zapošljavanje.

Izvor: Agencije