Milanović: U Hrvatskoj moguć novi referendum

Izmjene pravila utječu na život građana, smatra Milanović (Reuters)

Hrvatski  premijer Zoran Milanović  najavio je mogućnost još jednog referenduma u Hrvatskoj, zbog mogućih promjena u pravcu bankovne i fiskalne unije, koje nisu bile dio pristupnih pregovora s Evropskom unijom.
 
Hrvatska prisustvuje dvodnevnom samitu EU-a u Briselu kao zemlja posmatrač.

“Ovi su sastanci od posebnog značaja, zato što se danas možda pripremaju neke sutrašnje odluke, a koje nemaju velike veze s onim što je Hrvatska potpisala prije godinu dana i što, kada smo izlazili na referendum, uopće nismo imali pred očima”, kazao je hrvatski premijer u četvrtak.

“Hrvatski građani će se o svim tim stvarima morati očitovati, možda i na nekom obliku referenduma, jer vidimo da članice EU-a, ako za nešto koriste referendum, a koriste ga vrlo rijetko, onda ga koriste za ovakve teme, za promjene europskih ugovora.”

On je rekao da se mijenjaju vrlo važna pravila, koja utječu na život ljudi.

Pitanje sudbine i novca

“Mi smo potpisali jedan ugovor, a ovo o čemu se razgovara zadnjih devet mjeseci je nešto drugo i o tome će se se hrvatska javnost, politika, ukupna zajednica građana morati očitovati i o tome moramo informirati ljude. To su jako važne stvari, koje se tiču naše sudbine, našeg džepa, našeg novca”, kazao je Milanović.

Hrvatski premijer ponovio je da će Hrvatska do jula sljedeće godine biti potpuno spremna za članstvo u EU-u i otklonio svaku sumnju da preostali posao neće biti obavljen do kraja.

“Mi smo u izviješću o monitoringu dobili deset preciznih točaka, koje ćemo bez ikakve sumnje ispuniti. U pristupnom ugovoru vrlo jasno stoji koje su naše obveze i mi ih se pridržavamo. Izvan toga ne želim ulaziti u spekulacije, ako netko smatra da Hrvatska treba još nešto učiniti, ako ima nekakav konkretan zahtjev kojeg mi nismo svjesni ili nedovoljno dobro razumijemo svoje obveze, to treba jasno reći, a ja za sada to nisam čuo”, rekao je Milanović.

Izvori: Al Jazeera i agencije