Kosovo za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Skupština Kosova u četvrtak je usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koju je podnijela Demokratska partija Hashima Thacija uz podršku stranaka vladajuće koalicije, javio je novinar Al Jazeere iz Prištine Avni Ahmetaj.

Na glasanju je bilo 95 poslanika, od kojih je 65 bilo za rezoluciju, dok su članovi Samoopredeljenja napustili sjednicu kada se glasalo o rezoluciji. 

Tokom rasprave, poslanici su bili podijeljenji i bilo je mnogo zahtjeva, poput povratka tijela poginulih tokom rata na Kosovu i ukidanja paralelnih vlasti na sjeveru.

“U tekstu rezolucije se ističe da Skupština Kosova podržava normalizaciju odnosa između dve nezavisne i suverene države u interesu rešenja problema koji postoje između dve države, poboljšanje života građana i unapređenja evropske agende za dve države i za region”, kazao je Ahmetaj.

“Rezolucija ističe da dijalog i njeni rezultati treba da budu u saglasnosti sa suverenitetom Kosova, međunarodnim subjektivitetom, teritorijalnim integritetom i unutrašnjim ustavnim uređenjem Kosova. Rezolucija ovlašćuje Vladu Kosova da rukovodi procesom uz učešće nadležnih skupštinskih komisija.”

Vlada je, prema rezoluciji, dužna da Skupštinu Kosova redovno izvještava o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, a sporazum se na kraju procesa treba ratificirati u Skupštini Kosova.

Nastavak pregovora

Kako je iz Brisela izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, za petak su najavljeni bilateralni sastanci šefice diplomatije Evropske unije Catherine Ashton sa premijerima Srbije i Kosova.

Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije kazao je da ti susreti predstavljaju prvi korak u nastavku političkog dijaloga Beograda i Prištine.

“Zato je Skupština u Prištini požurila da usvoji ovu rezoluciju da bi bila pokriće Hashimu Thaciju za ono što sledi”, kazao je on za Al Jazeeru.

Drecun smatra da je rezolucija “prilično kruto postavljena, jer je poznato da Beograd neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta”.

“Dijalog mora da se vodi kroz kompromis”, poručio je on.

“Ja mislim da će za početak biti veliki napredak ako obe strane izraze spremnost da se problemi rešavaju mirnim putem. To će biti najveći rezultat onoga što će se sutra dešavati”, kazao je Drecun.

Međunarodna podrška

Ranije u četvrtak, specijalni predstavnik na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i američka državna tajnica Hilary Clinton podržavaju rezoluciju Demokratske partije Kosova (PDK) o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Žbogar je ovo izjavio za vrijeme posjete općini Lipljane, gdje je obišao osnovnu školu u selu Rugovcu, koju pohađaju i albanski i srpski đaci.

“Koliko smo shvatili, Vlada Kosova je spremna početi razgovore i mislim da je dobro što je u ovaj proces uključena Skupština, koja treba odobriti ove razgovore”, dodao je Žbogar, a prenosi Koha ditore.

Govoreći o stagnaciji u izbornoj i ustavnoj reformi, Žbogar je kazao da ne vidi bilo kakvu političku krizu na Kosovu, ali da bi volio vidjeti izborni zakon, prenosi Fena.

Izvori : Al Jazeera i agencije