Bivši makedonski ministar optužen za ubistvo

Osim Boškovskog, optuženo je više bivših i aktivnih policajaca, koji su navodno sudjelovali u organizaciji ubistva dvojice muškaraca (EPA)

Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljuben Boškovski optužen je, zajedno s još 14 osoba, za ubistvo dvojice muškaraca u julu 2001. godine, izvijestili su u četvrtak makedonski mediji.

Prema optužnici, dvostruko ubistvo u Skoplju 2001. godine izvršila su dvojica srbijanskih državljana, koji se sada nalaze u bijegu, a osim Boškovskog, optuženo je više bivših i aktivnih policajaca, koji su navodno sudjelovali u organizaciji.

Boškovski je u vrijeme počinjenja zločina bio ministar unutrašnjih poslova, prenosi Hina.

Kako piše makedonski list Dnevnik, do ubistva Marana Tuševskog i njegova prijatelja Kire Janeva došlo je zbog sukoba s Boškovskim.

Prema saznanjima istražitelja, riječ je o nesuglasicama zbog podjele plijena u zajedničkoj ucjeni jednog poznatog makedonskog poduzetnika.

Lokalni kriminalac

Boškovski je iznos iz ucjene, riječ je o 50.000 eura, zadržao za sebe, nakon čega je dobio prijetnje od Tuševskog.

Ministar je potom navodno angažirao jednog lokalnog kriminalca da organizira ubistvo.

Samo izvršenje zločina povjereno je trojici Srba koji su bili uključeni u obuku posebne jedinice makedonske policije, navodi se u optužnici.

Boškovski se već nalazi u zatvoru, gdje izdržava petogodišnju kaznu zbog finansijskih malverzacija za vrijeme prošlih parlamentarnih izbora u Makedoniji.

Njegova stranka Ujedinjeni za Makedoniju nije uspjela ući u Parlament.

U maju 2010. godine Boškovski je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobođen optužbe da je vrijeme sukoba u Makedoniji 2001. godine nije poduzeo ništa kako bi spriječio ubistvo osam albanskih civila te da nije kaznio policajce koji su zlostavljali civile.

Izvor: Agencije