Niš priprema godišnjicu Milanskog edikta

Grad Niš priprema se da naredne godine proslavi hiljadu 700 godina od donošenja Milanskog edikta kojim je prestao progon hrišćana.

Proslava godišnjice trebala bi biti organizovana u Nišu, rodnom gradu rimskog cara Konstantina, koji je i donio taj zakonski akt.

„Još traju polemike da li na proslavu treba pozvati poglavara rimokatoličke crkve papu Benedikta XVI traju u Srbiji“, izvještava reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Prilika za promociju

No, izvjesno je da je ta proslava kojoj bi trebalo da prisustvuju predstavnici svih hrišćanskih crkava prilika za promociju grada Niša.

„Proslava 1700 godina milanskog edikta ima ogroman značaj za grad Niš, obzirom na trajnu vrednost koju želimo da ostavimo građanima Niša i našem pokoljenju. Jedan znameniti Nišlija koji je uticao da Evropa danas bude hrišćanska…učiniće grad Niš i Srbija sve da proslava bude dostojna svom značaju“, kaže Srđan Aleksić,  gradski vijećnik Niša.

Car Konstantin koji je donio MIlanski edikt rođen je u Nišu. Srpska pravoslavna crkva proglasila ga je za sveca i njemu u čast podigla crkvu u ovom gradu.

„Prvi hrišćanski car Konstantin Veliki rođen u Nišu objedinio je Evropu i duhovno i civilizacijski i kulturno, znači rođen u Nišu, za cara je proglašen u Engleskoj, a preminuo je u Turskoj u Nikomediji“, objašnjava Miša Rakočija iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kada je prije stotinu godina organizovana proslava MIlanskog edikta u Nišu, prema programu iz 1913. početak proslave obilježen je pucnjem iz topa sa gradske Tvrđave.

Za proslavu naredne godine lokalna vlast najprije je planirala da na obližnjem brdu podigne krst visine čak 80 metara. Od toga se ipak odustalo i za sada je Niš dobio jedino ovo znatano manje spomen obilježje sa likom Konstantina Velikog.

Opozicija nezadovoljna

Način na koji se grad priprema za proslavu hrišćanskog jubileja, ipak, ne nailazi na odobravanja svih. Lokalna opozicija je nezadovoljna odnosom prema ovom, kako kažu, važnom datumu.

„Od pompezne najave da će Papa da dođe u Niš i Srbiju , svela se priča da ćemo imati samo jedan, mogu da kažem, minijaturni spomenik . Minijaturni u smislu za tako veliki dan i bitnu godinu za grad Niš i Srbiju“,  kaže Predrag Jelenković, odbornik Skupštine grada Niša.

A da li će Niš zaista iskoristiti priliku da ugosti hrišćanske lidere i promoviše svoje potencijale, pa čak i postane odredište vjerskog turizma vidjeće se naredne godine. Za sada svi vjeruju da je to velika šansa za  grad.

Izvor: Al Jazeera