Fule sa zvaničnicima Srbije o Kosovu

Nezadovoljstvo u Beogradu zbog izvještaja Evropske komisije (EK) i Strategije o proširenju – u kojoj se pominje očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova – ublaženo je dolaskom evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea u prijestonicu Srbije.

Poručio je kako za Srbiju nema novih uslova, ali da Brisel neće dozvoliti podjelu Kosova.

“Iako pred novinare nije izašao s osmehom na licu, srpski premijer, posle razgovora sa evropskim komesarom ipak nije bio uznemiren”, izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić iz Beograda.

‘Beograd spreman’

Priznao je da je to bio kada je u Strategiji o proširenju Evropske unije (EU) pročitao kako se mora poštivati teritorijalni integritet Kosova.

“Stav EK-a koji mi je preneo Fule je da nema novih uslova za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora i dobijanje članstva u EU”, kaže Ivica Dačić, premijer Srbije.

Novih uslova nema ni kada je u pitanju početak dijaloga s prištinskim vlastima, za koje je, kako kaže Dačić, Beograd spreman.

Ali, od Srbije se očekuje da ostvari vidljiv i održiv napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom kako bi dobila datum za početak pregovora s EU-om.

“Kada je u pitanju formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova, to nije u vezi sa statusom, već s našom pozicijom da nema podjele Kosova. Ništa u našem izvještaju ne mijenja stav EK-a da bude statusno neutralna kada je u pitanju Kosovo”, smatra Fule.

S istim porukama Fule se pojavio i pred poslanicima Skupštine Srbije, koji su mu predložili da se formulacija nepovredivosti teritorijalnog integriteta Kosova zamijeni isticanjem da nema podjele teritorije.

“Teritorijalni integritet nije određujući faktor državnosti”, rekao je Fule.

On je zvaničnicima u Srbiji poručio da imaju spisak obaveza čije ispunjavanje Brisel očekuje.

Dodao je kako mora se više raditi na borbi protiv kriminala i korupcije i zaštiti manjinskih prava.

Očekivanja Vlade

Fule je napomenuo kako postoji mogućnost da se krene ubrzano ka dobijanju datuma za početak pregovora, što opet zavisi od pregovora s Prištinom.

“Najvažnije je da se dobije struktura za vođenje dijaloga. Kako će izgledati platforma koju će predložiti Vlada, a kada to budemo videli, a mislim da vreme već odmiče i da to treba videti što pre. Kada to budemo videli, moći ćemo da kažemo i koliko smo daleko od početka pregovora”, objašnjava Milica Delević, predsjednica Odbora za EU Skupštine Srbije.

Vlada u Beogradu očekuje da će datum za početak pregovora dobiti na proljeće 2013. godine, do kada bi, kako najavljuju u Nemanjinoj 11, trebali biti realizirani svi postignuti dogovori s Prištinom.

Izvor: Al Jazeera