Zagreb: Hapšenja na Medicinskom fakultetu

Policija je u srijedu pretražila i Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta (Goran Stanzl / Pixsell)

U antikorupcijskoj akciji na zagrebačkom Medicinskom fakultetu u srijedu je uhapšeno 12 osoba, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske.

Policijski službenici Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a, u koordinaciji s USKOK-om, proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje, u sklopu kojega je uhapšeno 12 hrvatskih državljana zbog osnova sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

Na saslušanju sin i muž Bajićeve zamjenice

USKOK-ovi istražitelji u srijedu navečer ispituju 12 uhapšenih, među kojima su, kako se doznaje od izvora bliskog istrazi, suprug i sin Višnje Lončar, jedne od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Od izvora bliskog istražiteljima Hini je potvrđeno da su među osumnjičenima suprug i sin Višnje Lončar, jedne od pet Bajićevih zamjenica iz DORH-ovog kaznenog odjela.

Sumnja se da je suprug Bajićeve zamjenice sinu, studentu prve godine, dao novac znajući da je to za kupovinu ispita iz Anatomije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava USKOK-u, saopćeno je iz MUP-a, iz kojeg ne žele otkriti druge pojedinosti antikorupcijske akcije.

U USKOK-u se i dalje ništa ne može doznati, prenosi Hina.

Pozivajući se na neslužbene informacije i izvore, mediji su objavili da je uhapšen profesor anatomije Z.K., dvoje njegovih asistenata, tajnica referade i nekoliko studenata koji su kupovali ispite.

Za sada je nepoznato o koliko slučajeva kupoprodaje ispita je riječ i koja je bila cijena ispita.

Sa Medicinskog fakulteta najavili su saopćenje, a dekan tog fakulteta Davor Miličić za riječki Novi list je potvrdio da se za korupciju za sada sumnjiče jedan profesor i dvoje djelatnika tog fakulteta.

Nastavak akcije ‘Indeks’

Njih troje je suspendirano odlukom uprave fakulteta dok traje istraga, a studenti koji se terete da su sudjelovali u kupoprodaji ispita dobili su zabranu studiranja.

Policija je u srijedu pretražila i Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta.

Mediji nagađaju da je riječ o nastavku antikorupcijske akcije Indeks, pokrenute 2007. godine.

Tom akcijom je bilo obuhvaćeno više od 100 osoba sa zagrebačkog Prometnog i Ekonomskog fakulteta – profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelji.

Akcija je do sada “urodila” s pet optužnica i više desetaka optuženih.

Do sada je pravomoćno završen samo jedan slučaj, u kojem je, zbog kupoprodaje ispita na Fakultetu prometnih znanosti (FPZ), na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika, dok je 17 ostalih optuženih kažnjeno uvjetno.

Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada.

Izvor: Agencije