Život u Banjoj Luci 20 godina od osnivanja RS

Vlasti Republike Srpske kao dan ovog entiteta obilježavaju deveti januar, kada je 1992. godine proglašena takozvana Srpska republika Bosna i Hercegovina, a ne dan kada je u Daytonu upisana kao bosanskohercegovački entitet.

Dok jedni obilježavaju postanak Republike Srpske, drugi se sjećaju za njih mnogo ljepših vremena kada se, kako kažu, nije pitalo za nacionalnost i kada je bilo posla za sve.

Davni teferiči

Novinarka Al Jazeere Adisa Ruždić razgovarala je sa Suljom i Erminom Hrustanovićem, koji su se nakon osam godina provedenih u izbjeglištvu, vratili u rodnu Banju Luku.

Kuću su djelimično obnovili, jer za više nije bilo novaca, a, kako kažu, vlast ne pomaže puno.

„Svi su oni deklarativno za povratak, ali kada treba nešto uraditi za povratnike, vrlo malo, gotovo ništa“, rekao je Ermin Hrustanović koji je nezaposlen. 

„Sramota je reći u mojim godinama da ja živim od očeve penzije. Jedino kad  je ovako sezona da se nešto zaradi. Međutim, zimi, zimi je najgore“, navodi on.

Njegov otac pamti mnogo ljepša banjalučka vremena kada je bilo posla i lijepih druženja.

„Organizovan je život bio u Banja Luci, imali smo teferiče, išlo se kod Vrbasa na kafe pod orasima, išli u Tragise na izlete, išli na Šehitluke na izlete“, ispričao je Suljo Hrustanović.

Život vjernika

Banjalučani su išli i u džamiju Ferhadiju, sve do 1993. godine, kada je ova, jedna od najljepših banjalučkih građevina, stara više od 400 godina, porušena.

Kipari iz Sarajeva rade na obnovi, koja traje već 11 godina, jer je trebalo pronaći i originalne dijelove, kojih je bilo i na deponijama i u jezeru.

Sada je mnogo bolje nego prije 10 godina, kažu vjernici, ali incidenata još ima.

„Tako da to sve skupa za naše džematlije čini jedan pritisak, gdje mi ne možemo reći da slobodno dišemo, da slobodno uživamo naša uvjerenja, mislim da je to daleko od zadovoljavajućeg. Ali ipak, napretka ima“, rekao je Kasim Mujčić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice.

Ipak, banjalučki biskup Franjo Komarica smatra da je sve to nedovoljno. On se godinama bori za povratak i pravdu.

„Ne može biti budućnosti za BiH, pa i ovaj dio BiH koji se zove entitet Republika Srpska, ako ovdje ne bude pravde, ovdje je strašno pogažena istina i gazila se istina svih ovih godina. Proturala se laž da se Hrvati uopće ne žele vratiti, da oni nemaju šta tražiti u svojoj kući. To je strašno konstruisani prikaz tog ludog naroda, a hrvatski narod u BiH nije lud i ne smije nikada dozvoliti da se proglasi ludim“, naveo je biskup Komarica.

On obećava da će i dalje uporno tražiti pravdu i podsjećati političare na obećanja.

Bez osnivača

Tokom rata većina Bošnjaka i Hrvata protjerani su ili izbjegli iz Banje Luke, navodi naša novinarka.  

„Banja Luka je danas centar Republike Srpske, a veliki dio prijeratnih stanovnika Banje Luke, kao i cijelog entiteta rasuti su po cijelom svijetu. Mnogi se neće vratiti jer su negdje našli bolji i sigurniji život. Drugi pak, danas slave 20 godina od postanka Republike Srpske“, kaže Ruždić te dodaje da će rođendansko slavlje ipak proći bez većine onih koji su je utemeljili.

„Oni ovaj dan dočekuju optuženi ili osuđeni za najteže ratne zločine u novijoj historiji Evrope“, rekla je reporterka Al Jazeere. 

Izvor: Al Jazeera