Meta: Žalit ću se sudu u Strazburu

Iljir Meta snimljen prilikom glasanja na izborima 2005. (EPA)

Bivši albanski premijer Ilir Meta, koji je optužen za korupciju, izjavio je da je zahtjev tužioca da bude osuđen na zatvorsku kaznu politički motiviran i da će svoj slučaj iznijeti pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Javni tužilac Albanije zatražio je u petak da Meta bude kažnjen sa dvije godine zatvora zbog primanja mita i namještanja poslova.

Meta, koji je bio premijer od 1999. do 2002. godine i potpredsjednik vlade i šef diplomatije od 2009. do 2011. godine, snimljen je kako u razgovoru s bivšim ministrom ekonomije Driftanom Priftijem pokušava namjestiti posao jednoj firmi oko izgradnje hidroelektrane i zauzvrat traži 700.000 eura.

Taj video snimak objavila  je jedna lokalna televizija u Tirani, poslije čega je Meta bio prisiljen da u januaru prošle godine podnese ostavku na mjesto vicepremijera i ministra vanjskih poslova.

On odbacuje optužbe i tvrdi da je snimak montiran, što američki i britanski stručnjaci demantiraju.

Koalicioni partner Berishe

Meta je, inače, lider male partije Socijalistički pokret za integracije koja je i dalje u koalicionoj vladi premijera Salija Berishe.

Kako je prenijela agencija AP, presuda Meti bit će izrečena 16. januara.

U Albaniji, korupcija i organizirani kriminal veoma su rasprostranjeni i, kako tvrde u opoziciji, od toga nisu imuni ni najviši funkcioneri vlade, uključujući i premijera Berishu.

“To je bio jedan od razloga što Evropska komisija u oktobru prošle godine, po drugi put, nije prihvatila molbu Tirane da dobije status kandidata za ulazak u EU”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO