Izetbegović: RS nije na ponos ni Srbima ni Tadiću

Član Presjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao za Al Jazeeru kako je današnji datum, koji se slavi u Republici Srpskoj, “dan obilježavanja paradržave koja je stvorila paravojsku – koja je napravila zlo“, te je kritikovao dolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića u Banju Luku gdje ga je odlikovao predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik.

Upitan da komentira izjavu Tadića kako je privržen dogovorima sva tri naroda, Izetbegović je rekao da je to bila kontroverzna izjava čovjeka koji „može napraviti dobro Srbiji i regionu“.

Ovo što je danas uradio nije na tom planu. Ovo je očigledno jedan ispad koji je kontra tome – u vezi potvrde identiteta svakog naroda, a došao je na krsnu slavu jednog entiteta. Ne znam zašto je to uradio“, zaključio je Izetbegović.

Podsjetio je kako su Bošnjaci, Hrvati, džamije i katoličke crkve zbrisani sa današnjeg prostora RS-a.

Josipović: Nisam čestitao Dodiku

Ured Predsjednika Republike Hrvatske opovrgava kao netočan navod da je Ivo Josipović čestitao 20-godišnjicu postojanja bh. entiteta Republika Srpska.

Službene državne čestitke u ime Republike Hrvatske povodom dana kojim obilježavaju svoju državnost upućuju se samo suverenim državama. Republika Hrvatska poštuje Ustav BiH i strukturu utvrđenu Daytonskim sporazumom. U skladu s tim predsjednik Republike Hrvatske želi surađivati s predstavnicima svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH”, kaže se u saopćenju Ureda predsjednika Hrvatske upućenom sarajevskom listu Dnevni Avaz, odakle su odgovorili da je demant trebao biti upućen RTRS gdje je Milorad Dodik izjavio da je dobio Josipovićevu čestitku ili pak samom predsjedniku RS-a.

Kontroverzne izjave

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je za Al Jazeeru kako su Dodikove izjave kontroverzne.

Rekao je da je proglašavanje RS-a nekoliko dana prije referenduma o nezavisnosti BiH bilo arogantno.

Upitan da li bi otišao na neku proslavu državnosti u RS-u, Izetbegović je kazao: „Današnji datum je dan obilježavanja paradržave koja je stvorila paravojsku koja je napravila zlo“.

“Do rata u BiH je došlo postupno, osnivanjem srpskih autonomnih oblasti, proglašavanjem srpske republike u BiH nekoliko mjeseci prije referenduma, naoružavanjem srpskog naroda od strane JNA koja se svrstala na jednu stranu“, rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je naglasio da Alija Izetbegović nije odbio plan Jose Cutileira, će  ga je potpisao, ali je taj plan pao u sjenu događaja koji su u uslijedili. Kako je podsjetio, Alija Izetbegović je kidnapovan na aerodromu po povratku sa pregovora, a Sarajevo je odmah teško bombardovano.

Osvrćući se na Dodikovu izjavu da „nama BiH nije tijesna“, Izetbegović je kazao:

“Da li je tijesno povratnicima u RS, da li im je tijesno kada ih se pozove na krsnu slavu? Slavi se krsna slava, a onda se govori o tome kako RS predstavlja svačiji identitet.“

Predsjednik Srbije Boris Tadić odlikovan je danas u Banjoj Luci na obilježavanju Dana Republike Srpske najvećim priznanjem ovog. bh. entiteta. Ukazom predsjednika RS-a Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovani su i bivši predsjednici RS-a Rajko Kuzmanović, Nikola Poplašen, Mirko Šarović i Dragan Čavić.

Izetbegović je i za agenciju Fena rekao da Dodik i njegovi ljudi ponovo insistiraju na priči o “državnosti RS”, što ocjenjuje iritirajućim.

Zaboravljaju spomenuti da je kreiranje RS-a praćeno neizmjernom patnjom Bošnjaka i Hrvata, koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici“, rekao je Izetbegović.

On je naglasio da „nažalost, srpski političari, istoričari, intelektualci ne žele svoj narod suočiti sa očiglednom istinom.“ 

„Na našu ispruženu ruku, spremnost na pomirenje, želju da se više govori o budućnosti nego o prošlosti, odgovaraju slavljenjem datuma nastanka paradržave, rehabilitacijom haških osuđenika, prognozama o otcjepljenju i državnosti dijela BiH koji po svojoj istoriji, pravu i ustavu pripada i Bošnjacima i Hrvatima, i svim ostalim koje je Karadžićeva vojska protjerala prije dvadeset godina s kućnih pragova.” 

U svakom slučaju, nećemo dozvoliti da oni svojom propagandnom mašinerijom prekriju stvarnu sliku o nastanku tog entiteta. Učinit ćemo ono što su srpski lideri trebali davno da učine. Podsjetit ćemo sve i svakoga da je dvadeset godina RS-a zapravo dvadeset godina na koje srpski narod u BiH nikako ne bi trebao biti ponosan. Naprotiv.“

Daytonski sporazum

Izetbegović je naglasio da predsjednik Hrvatske Ivo Josipović nije čestitao RS-u.

„To je demantovao i javno, a i u telefonskom razgovoru koji smo jutros obavili. Što se tiče proslave dana nastanka entiteta, to može biti samo datum potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma jer su entiteti legalne tvorevine od tog datuma. Dakle od novembra 1995.“

Deveti januar 1992. godine je, naglasio je Izetbegović, dan formiranja paradržave i paravojske koja je sa tog teritorija BiH etnički očistila nesrpsko stanovništvo, te porušila sve bogomolje osim pravoslavnih. 

“Protjerivanje Bošnjaka i Hrvata praćeno je stravičnim zločinima, konclogorima i kulminiralo je genocidom u Srebrenici. To nije datum za ponos nikome, ni bosanskim Srbima, niti njihovim liderima, niti predsjedniku Borisu Tadiću“, rekao je Izetbegović. 

Tadić je rekao da Orden Republike Srpske na lenti  predstavlja obavezu da saradnja sa obje strane Drine bude sve plodotvornija.

Lazović: Dvolična Tadićeva politika

Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH iz vremena rata 1992.-1995. godine, osudio je današnji boravak predsjednika Republike Srbije Boris Tadića na proslavi u Banjoj Luci.

“Još jednom se pokazuje njegova dvolična politika prema BiH u kojoj jedno govori, a s druge strane vodi kolonijalnu politiku prema Republici Srpskoj na način da se ponovo vodi politika srpstva umjesto da se Srbija, BiH i druge zemlje regiona okreću evropskim principima i standardima na način da se priznaje potpuni suverenitet susjednih država”, kazao je bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović.

Lazović je izjavio da se 9. januara 1992. godine dogodio svojevrsni udar na Ustav Republike BiH, jer je tada vrhuška SDS-a, na čelu s Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom, nagovijestila otvaranje ratnih opcija za stvaranje posebne teritorije unutar BiH.

Lazović je za agenciju Fena rekao da je ovaj događaj nagovijestio stradanja Bošnjaka, Hrvata i drugih građana na prostoru BiH za koji su oni smatrali da bi trebalo da pripadne srpskom narodu.

“Nastavak te politike je preuzelo i aktuelno vodstvo Republike Srpske na čelu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji bez ikakvog ustezanja i straha veliča haške optuženike, iako su optuženi za najstrašnije zločine, uključujući genocid”, ukazao je on.
 

„Obaveza je da tu saradnju činimo plodotvornom za dobro građana i svih ljudi. Ta saradnja treba da povezuje ne samo srpski narod, već sve narode i ljude dobre volje”, istakao je Tadić na svečanosti dodjele ordena povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

On je dodao da odlikovanje predstavlja ličnu obavezu za njega da nastavi održavati posebne odnose Srbije i RS-a tako da njen rezultat budu novi mostovi, univerziteti, naučna saradnja, novi putevi i energetski objekti.

Tadić je istakao da se u prošlim godinama na tom polju mnogo učinilo, ali da u budućnosti može i više.

Predsjednik Srbije zahvalio je predsjedniku RS-a, istakavši da mu je izuzetna čast što je primio odlikovanje, koje, kako je rekao, pripada Srbima, Srbiji i njenim građanima.

Isto odlikovanje dodijeljeno je i mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju, te episkopima zvorničko-tuzlanskom Vasiliju, banjalučkom Jefremu, bihaćko-petrovačkom Hrizostomu, zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju.

Brojne delegacije

Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem dodijeljen je Boračkoj organizaciji Srpske, Specijalnoj jedinici policije MUP-a Srpske, zamjeniku direktora “Optima grupe” Banjaluka Anatoliju Kiselevu i senatoru Republike Srpske Predragu Lazareviću.

Orden časti sa zlatnim zracima dobili su biskup banjalučki Franjo Komarica, a posthumno rabin Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj Jozef Atijas.

Orden Njegoša prvog reda uručen je redovnom profesoru na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Stevi Pašaliću, rukometašu Rukometnog kluba Barcelona Danijelu Šariću i sportskom radniku Miroslavu Petričeviću.

Svečanost dodjele odlikovanja održana je u Palati Republike u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, potpredsjednika Srpske Emila Vlajkija i Enesa Suljkanovića, premijera Srpske Aleksandra Džombića, ministara u Vladi Srpske, premijera Srbije Mirka Cvjetkovića, prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića.

Svečanosti su prisustvovali i član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, ruska i srpska delegacija, te brojne druge zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života RS i BiH.

Dodiku uručen ruski orden

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uručen je Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Dodiku je odlikovanje uručio ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanosti povodom Dana i krsne slave Srpske – Svetog arhiđakona Stefana, prenijela je agencija SRNA .

Orden RS na lenti, koji Dodik dodjeljuje Borisu Tadiću, bivšim predsjednicima RS i vladikama, dobili su 90-ih godina i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Nikola Koljević, javlja dopisnica Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

“Taj orden je najvažniji, tj. najvrijedniji prema Ustavu RS i može biti na lenti ili na ogrlici. Šefovima stranih država predviđeno je da bude uručen na ogrlici (tako je bilo sa Slobodanom Miloševićem, Momirom Bulatovićem, patrijarhom Pavlom i Irininejom). Međutim, najavljeno je da će Tadiću biti uručen na lenti”, kaže Smiljanić. 

Takođe, kroz Banjaluku u nedjelju je prolazilo reklamno vozilo Srbskog (tako oni to pišu) narodnog pokreta “Izbor je naš” povodom 20 godina RS, izvještava naša dopisnica. Na njima su slike Dodika, Karadžića, Krajišnika.

“Predsjednik te organizacije je Dane Čanković i on je, između ostalog, odgovoran za lijepljenje onih plakata za krsnu slavu Radovana Karadžića. Međutim, ovdje taj pokret niko ne shvata ozbiljno, niti ko obraća pažnju na te njihove postupke pretjerano, ali u FBiH uvijek imaju odjeka. Oni su inače NVO, koja se zalaže za izdvajanje RS od BiH i protive se članstvu BiH u NATO”, kaže Ljiljana Smiljanić. 

Skupština srpskog naroda u BiH je prije dvije decenije u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju RS-a.

Od 1998. godine administrativni, politički i ekonomski centar RS je u Banjaluci. RS, kojoj je Dejtonom pripalo 49 procenata teritorije BiH, ima površinu nešto manju od 25.000 kilometara kvadratnih. 

Čestitke iz Beograda i Zagreba

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas uputio je čestitku predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, javio je Tanjug. 

Čestitam vam ovaj značajan jubilej sa željom da u narednom periodu nastavimo da radimo na jačanju međusobnih veza Srbije i Republike Srpske radi stvaranja boljih uslova za život svih naših građana”, navodi se u čestitki gradonačelnika Beograda. 

“Uveren sam da ćete, kao i do sada, uspeti da odgovorite na brojne izazove kako bi se očuvala politička i ekonomska stabilnost i obezbedio mir i opšti napredak Srpske”, poručio je Ðilas. 

Dodik je u nedjelju navečer u intervjuu RTRS rekao da je dobio čestitku Ive Josipovića povodom 20. godišnjice RS.

Izvor: Al Jazeera i agencije