Tadić: Ovo je naš zajednički evropski prostor

Vladika rasko-prizrenski Teodosije sluzi božićnu liturgiju u manastiru Visoki Dečani na Kosovu (Tanjug)

Predsjednik Srbije prisustvovao je jutros božićnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani na Kosovu, gdje je proveo i Badnje veče, javio je Tanjug.

Srbi koji žive na Kosovu kazali su da su ohrabreni dolaskom Borisa Tadića koji je s njima proveo Božić u manastiru Visoki Dečani.

Kosovski premijer Hashim Thaci danas je čestitao Božić građanima Kosova pravoslavne vjeroispovesti i episkopu raško – prizrenskom Teodosiju.

„Taj značajan praznik za pravoslavne vjernike nosi poruku njegovanja najboljih vrijednosti vjere, poštovanja, harmonije i mira u našem slobodnom, demokratskom i multietničkom društvu“, navodi Hashim Tači.

On je građanima Kosova pravoslavne vjeroispovesti poželio zdravlje, sreću i vjeru u budućnost države, prenose mediji.

Kako su reporteru beogradske agencije Tanjug rekli Srbi koji su prisustvovali božićnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, dolazak Borisaa Tadića na Kosovo je za njih podrška i znak ohrabrenja za ostanak na ovim prostorima. 

Srbija nikad neće priznati Kosovo

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu u manastiru Visoki Dečani na Kosovu da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, prenose srbijanski mediji. 

“Vi znate koji je moj odgovor. On je kratak i jasan, nikada!”, odgovorio je Tadić na novinarsko pitanje hoće li ikada priznati neovisnost nekadašnje srbijanske pokrajine. 

 

Svakodnevnica bez problema

“Mislim da je predsednik Srbije odabrao pravo mesto. Manastir Visoki Dečani uliva poverenje i jačinu, a njegov dolazak će ohrabriti sve Srbe u enklavama”, rekao je izveštaču Tanjuga Ðorđe Stanojević iz Ðakovice. 

Njegov dolazak je podrška u pravo vreme”, rekao je Đorđe Stanojević.

Petko Pešić iz Kline takođe dolazak Tadića smatra ohrabrenjem. On je rekao da se sa porodicom vratio u Klinu 2006. godine i da nema nikakvih problema u svakodnevnom životu.

Tadić je posjetu manastiru počeo u petak, kada je razgovarao sa monasima i prisustvovao paljenju badnjaka. 

On je u manastiru proveo noć i dočekao Božić, a jutros je prisustvovao i služenju božićnje liturgije. 

Manastir Visoki Dečani nalazi se na Kosovu i danas je najveći i najbolje očuvani srednjovjekovni manastir, poznat i po freskama iz 14. vijeka. 

U manastiru su, pored mošti njegovog ktitora Stefana Dečanskog, pohranjene mošti još nekoliko pravoslavnih svetaca.

Dečani su sada nastanjeni isključivo albanskim življem, a manastir, njegovo bratstvo i ekonomiju obezbjeđuju pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a.

„Na današnji dan jedino želim da svi na prostoru Kosova i Metohije i našem zajedničkom prostoru pod evropskim nebom uspostavimo mir i razumevanje“, poručio je Tadić. 

I Srbi, Albanci i predstvanici međunarodne zajednice treba da razumemo šta je naše postojanje i šta je naša uloga, a to je da razumemo jedni druge, da podržimo jedni druge, da obezbedimo siguran život deci koja dolaze iza nas, nezavisno od vere, nezavisno od nacionalne pripadnosti“, poručio je Tadić u izjavi poslije božićne liturgije.

On je naglasio da su to “naša uloga, naša obaveza, i razlog našeg postojanja”.

Dva badnjaka u Crnoj Gori

“Ovde u Visokim Dečanima mislim da ništa drugo i ne može da se kaže i zbog toga ovaj manastir i jeste sveto mesto ne samo za naš narod, već za sve ljude koji posećuju naše Kosovo i Metohiju, našu zemlju. Ovo je naš zajednički evropski prostor”, dodao je Tadić.

Upitan za jučerašnje napade na kolonu automobila prilikom dolaska na Kosovo, Tadić je rekao da je njegova poruka kratka i jasna, da ne reaguje na agresivno ponašanje i da je njegova poruka svima – poruka mira.

“Danas je Božić i jedina poruka koja može da se pošalje je mir, i mirna poruka svima, čak i onima koji su bili veoma agresivni sinoć”, rekao je on.

Incident u Hrvatskoj: Slavlje u odori vojske tzv. RSK

Hrvatska policija je jutros izvijestila o više slučajeva kršenja javnog reda i mira koja su se dogodila na području Vukovarsko-srijemske županije tijekom vjerskog obreda paljenja badnjaka, javila je Hina.

Tokom paljenja badnjaka u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci trojica mladića, u dobi od 16, 18 i 24 godine, nosili su i fotografirali se s državnom zastavom Republike Srbije, a tada je 18-godišnjak na glavi imao crnu beretku s grbom dvoglavog orla, dok je 16-godišnjak bio odjeven u vojni maskirni kombinezon s amblemom dvoglavog orla i napisom “Vojska Republike Srpske krajine”.

U Borovu, nedaleko od Vukovara, dvojica su mještana, u dobi od 23 i 30 godina, vozajući se osobnim automobilom na glavi nosili crne beretke s grbom dvoglavog orla, a 17-godišnji njihov sumještanin zatečen je kako na glavi nosi crvenu beretku s grbom dvoglavog orla. Toekom paljenja badnjaka, dvojica Vukovaraca, u dobi od 19 i 29 godina, te trojica Borovčana, u dobi od 16, 23 i 25 godina, nosili su zastave Republike Srbije, a 29-godišnjak i pištolj marke „crvena zastava M 57 TT“, izvijestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Protiv svih je policija podnijela prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira, a protiv 29-godišnjaka i zbog prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju.

U Hrvatskoj, svečanoj božićnoj liturgiji u karlovačkoj crkvi sv. Nikole, uz brojne vjernike, bili su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, saborski zastupnik Milorad Pupovac, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i drugi uzvanici.

Naglasivši da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda, predsjednik Josipović nakon liturgije istaknuo je poruke mira i ljubavi odaslane s današnjeg božićnog slavlja.

Pravoslavnom sveštenstvu poželio je što skoriji dovršetak uređenja obnovljenog hrama sv. Nikole, a svoj kratki govor završio je tradicionalnom čestitkom “Hristos se rodi”.

Nakon liturgije uzvanici su posjetili prostorije u kojoj djeluje Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine. Toekom šetnje do tamo veleposlanik Vukićević je kazao da je ovaj Božić pokazao da postoji obostrana volja da odnosi Hrvata i Srba budu još bolji, jer su, po njegovim riječima, još prije samo deset godina tenzije su bile jake.

“Mislim da je veliko ohrabrenje za Srbe i srpski narod da su i predsjednik i premijer Hrvatske bili na proslavama Božića, jer su im time poručili da su oni s ovih prostora i da je Hrvatska njihova zemlja. Mi u Srbiji imamo hrvatsku nacionalnu manjinu i želimo da se svatko u svojoj zemlji osjeća komotno u svemu, pa i u ispovijedanju svoje vjere i čuvanju etničkog identiteta”, dodao je.

Takođe, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori najveći hrišćanski praznik Božić proslavljaju svečano, poštujući tradicionalne običaje, ali, kao i nekoliko prethodnih godina, podijeljeni na one koji podržavaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske prvoslavne crkve.

Božićne liturgije služene su širom Crne Gore, a centralnu svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. 

U više crnogorskih gradova, na Badnje veče, naložena su dva badnjaka – jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok su drugi naložiti pristalice CPC. 

Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.

Poglavar CPC Mihailo kazao je u božićnoj poruci da bez opstanka te crkve nema ni opstanka Crne Gore. 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je u božićnoj poruci da nijedno otimanje od Boga i ljudi nikome nije donijelo dobro i ukazao na neprolaznost načela što ne želiš sebi, ne čini drugome.

On je naveo da su otimanja od Boga, kao i otimanja dobara od bližnjih svojih, uvijek zasnovani na zavisti i samoljublju. 

Božić se u Crnoj Gori slavi tri dana, a sveštenstvu i vjernicima praznik su čestitali predsjednici države, skupštine i vlade – Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Igor Lukšić, pozivajući na mir i međusobno poštovanje.

U Sarajevu je mitropolit dabrobosanski Nikolaj predvodio danas Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice, javila je Fena.

Nakon prigodnog vjerskog programa, pročitana je Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja, koji je poručio da nikada čovjek nije tako blizak čovjeku kao danas, na Božić. 

Svetinja braka

„Nikada odrasli i djeca nisu toliko bliski jedni drugima kao danas. Nikada čovjek ne osjeća tako snažno potrebu da se miri i zbližava s drugim ljudima kao danas. Otuda je u našem narodu potreba i običaj da se na današnji dan prašta i ‘mirboži’, da se zaboravljaju lične razmirice, sa željom da se sve oko nas zbliži i zbratimi u duhu ljubavi i mira Božjeg“, naveo je patrijarh. 

Po njegovim riječima, jedino dobrom voljom, u nesebičnom davanju sebe Bogu i bližnjima, može se postići istinska ljudska solidarnost i pravo zajedništvo u rješavanju svih problema i ostvariti moralni i materijalni napredak.

„Svakodnevno se susrećemo sa iskušenjima, nedaćama i patnjama, izazvanim od strane drugih ili od nas samih. Patnje u našim domovima, patnje u školama, patnje u gradovima i selima, patnje u državama i među narodima svjedoče o dubokoj podijeljenosti u svijetu, podijeljenosti koja se ne može prevazići ljudskim naporima. Pritom podjele idu tako duboko da se i sama naša bogolika ličnost dijeli – na dušu i tijelo, na svjesno i nesvesno, i tako u nedogled“, navodi se u poslanici.

Patrijarh Irinej je kazao da radost nije potpuna. Po njegovim riječima, ona je osjenčena strahom i brigom zbog svakodnevnih zbivanja u svijetu, a posebno zbog tragičnih zbivanja na “našem raspetom Kosovu i Metohiji”. 

„Ta zbivanja mute skladni poj anđelske pjesme i prijete da mir i strpljenje pretvore u nespokojstvo i netrpeljivost. Našim dragim vjernicima, Srbima na Kosovu i Metohiji, preporučujemo da budu istrajni i da ostanu na svojim ognjištima, uz svoju Crkvu i uz svoje svetinje, na zemlji svojih djedova i pradjedova. Crkva, kao brižna mati, uvijek je s njima i uvijek će biti s njima. Bez stradanja nema ni vaskrsenja“, kaže se u poslanici.

Patrijarh Irinej pozvao je ovom prilikom vjernike na čuvanje svetinje braka, da se brinu i staraju o svojoj djeci, a naročito o njihovom vjerskom i moralnom vaspitanju i obrazovanju. 

Vjeronauka u školi velika pomoć

„Vjeronauka u obrazovnom sistemu u našim školama jeste velika pomoć, ali nije jedina i nije dovoljna; zato su roditelji i topli porodični dom sveta zajednica,“

Svetom arhijerejskom liturgijom u Staroj crkvi u Mostaru, koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, u ponoć je započelo obilježavanje pravoslavnog Božića u gradu na Neretvi. 

Prostor Stare crkve bio je premali da bi primio sve vjernike, a u svojoj božićnoj poruci vladika Grigorije izrazio je nadu u što skoriju obnovu Saborne crkve koja će biti dovoljno velika da primi sve vjernike. 

Sveta liturgija u ponoć je služena i u Manastiru Žitomislić, a božićno jutrenje u crkvi u mostarskom prigradskom naselju Bijelo polje. 

Izvor: Agencije